El nou ministre de Salut, Albert Font, que ahir es va estrenar en la sessió de preguntes al Govern del Consell General, va reconèixer que la cartera de serveis aprovada recentment pel seu antecessor, Joan Martínez Benazet, presenta «imperfeccions de forma i fons», ja que «falta la nomenclatura», tot i que «és bona perquè existeix» i per això «pot servir de base de treball per corregir-la», ja que «és un document dinàmic, una obra permanent», va assegurar. Al mateix temps, va augurar que la llei marc de professions sanitàries s’aprovarà durant el debat d’orientació política, a la tornada de l’estiu. «Podem ser optimistes, la llei sortirà ben aviat, ja que ho estem treballant amb els col·lectius implicats», va afirmar Font.
La consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, per la seva banda, es va alinear amb els professionals sanitaris i va demanar el motiu pel qual s’havia aprovat la cartera de serveis abans que la llei marc. Segons el ministre de Salut, «no hi ha cap lligam de submissió o complementarietat, ja que una regula l’abast de les professions i l’altra els actes que cobreix la CASS; s’ha aprovat ara la cartera per raons d’oportunitat i necessitat». A més, va explicar Font, els negociadors de l’acord d’associació estan abordant el contingut del text de la llei marc amb la Unió Europea (UE), així que «són dos instruments diferents».
Vela va denunciar que «via decret no es pot redefinir la salut, i per això creiem que es produeix una invasió de competències del Govern sobre el Consell General», va assegurar. A més, la consellera socialdemòcrata, en la mateixa línia que els col·lectius professionals, va criticar la cartera de serveis perquè «no generarà estalvi» a la CASS, ja que «amb la situació actual caldran més visites» i, per tant, «un increment de la despesa, a més d’un retard en el diagnòstic», així que «el circuit es dilatarà en el temps i això podrà tenir greus conseqüències per a la salut de les persones». En resum, Vela va afirmar que l’Executiu havia tingut més en compte els criteris econòmics que no pas els sanitaris.
El ministre de Salut, per la seva banda, va explicar que la nova llei marc de les professions sanitàries inclourà dos capítols diferenciats, serà una norma «dual», va dir, ja que contemplarà un apartat comú per a totes les professions i un d’específic per a cadascuna d’elles. Font va afegir que cada col·legi havia reduït les demandes amb l’objectiu d’arribar a un acord, de manera que «intentarem que se sentin còmodes, i ningú quedarà fora», va assegurar. Per últim, el titular de Salut no va aclarir la denúncia de Vela sobre l’exigència del coneixement del català pel que fa als professionals que vinguin de fora a exercir a Andorra.
Dos mesos més per decretar mesures per la pandèmia
El Consell General va aprovar ahir una nova pròrroga de dos mesos per facultar el Govern en la presa de decisions per combatre la pandèmia. Tal com va manifestar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, «tot i que al llarg dels darrers mesos la pandèmia estigui mostrant una evolució positiva amb una disminució dels contagis, encara avui dia es continuen detectant positius diàriament» i, a més, «en alguns països torna a revifar l’afectació del coronavirus». Rossell també va aprofitar la sessió per actualitzar les dades sanitàries. Així doncs, durant l’última jornada s’han registrat 68 nous casos de covid. Els actius se situen en 554, dels quals quatre resten ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, dos a planta i dos a la Unitat de Cures Intensives (UCI).