Sant Julià de Lòria ha acollit aquesta setmana la clausura de les primeres Jornades de Microbioma i Immunoteràpia del Càncer. Després de tres dies intensius, el curs ha finalitzat aquest divendres amb la participació d’una trentena d’estudiants vinculats al sector sanitari, que s’han format en àmbits innovadors com la microbiota i la immunoteràpia, entre d’altres.
El balanç general de l’activitat ha estat positiu tant per part dels organitzadors com dels participants. Alejandro Ramírez, investigador predoctoral al grup del doctor Manel Juan de l’Hospital Clínic de Barcelona i un dels assistents, ha destacat la qualitat de les sessions i l’experiència del professorat. “Ha estat una experiència molt enriquidora per l’ambient científic i per la qualitat dels ponents. Hem pogut aprofundir en aspectes molt avançats i he après continguts nous, especialment sobre la microbiota, un camp que fins ara no havia treballat gaire”, ha explicat.
Gabriela Caballero, resident en anatomia patològica a l’Hospital Clínic de Barcelona, també ha valorat molt positivament la iniciativa. “El curs ha estat intens i molt ben organitzat. És la primera vegada que vinc a Andorra i ha estat una gran oportunitat per conèixer el país. A més, molts dels coneixements adquirits són aplicables al meu àmbit, especialment pel que fa als tumors neurològics, dels quals tractem molts casos al meu hospital”, ha comentat.
L’objectiu principal del curs era la transferència de coneixement científic, una fita que, segons Antoni Martínez, cap del Servei d’Anatomia Patològica del Clínic i un dels organitzadors, s’ha assolit amb èxit. “Quan vam dissenyar el curs ens vam proposar dos objectius: un de científic i un altre de territorial. Pel que fa al primer, crec que la transmissió de coneixements ha estat efectiva. Pel segon, hem comprovat que la col·laboració entre institucions públiques i privades al país ha funcionat molt bé”, ha assegurat.
Davant l’èxit d’aquesta primera edició, la voluntat dels organitzadors és donar continuïtat a la iniciativa. “El nostre objectiu ara és crear fòrums que permetin abordar altres qüestions en l’àmbit de la salut, especialment en relació amb el càncer. Ens agradaria que Andorra es convertís en una referència anual en aquest camp, per tal de fomentar el coneixement i la implicació ciutadana en aspectes com la prevenció i el cribratge”, ha declarat Martínez.