Andorra Recerca + Innovació (AR+I) ha presentat els resultats del seu darrer estudi sobre el seneci del Cap a Andorra, una espècie exòtica invasora originària de Sud-àfrica. L’estudi, titulat ‘Estudi de l’estat actual del seneci del Cap a Andorra i control d’altres espècies exòtiques invasores. Any 2024’, forma part del compromís en la gestió d’aquestes espècies, que representen una de les principals amenaces per a la biodiversitat. La recerca ha permès analitzar el grau d’expansió de l’espècie i la seva capacitat d’adaptació al medi natural andorrà.
Des del primer estudi realitzat l’any 2000, s’ha constatat un augment progressiu i constant de la presència del seneci del Cap al país. En comparació amb el 2019, la seva freqüència i abundància ha augmentat un 140%, i ha assolit el màxim altitudinal registrat, superant els 2.100 metres. A més, s’ha detectat la seva arribada a tres espais naturals protegits. Inicialment present a zones urbanes i als vessants baixos, la seva expansió ha arribat a boscos, prats i altres hàbitats on no es preveia la seva presència, demostrant una gran capacitat d’adaptació.
L’estudi també ha caracteritzat els ambients més favorables per a l’espècie, que predomina especialment als marges de carreteres, en zones alterades i en orientacions sud. Sant Julià de Lòria és la parròquia on es concentra en major mesura, seguida d’Andorra la Vella, coincidint amb les zones de menor altitud i amb més pressió antròpica. A partir del 2019, s’han instal·lat 10 punts de mostreig permanents per analitzar-ne l’evolució en diferents ambients i altituds, tot i que encara no es disposa de dades prou sòlides per a conclusions definitives.
Davant la dificultat de controlar la seva expansió i la inviabilitat d’una eradicació completa, l’estudi proposa mesures preventives com la reducció d’àrees pertorbades i la plantació d’espècies autòctones per limitar-ne la propagació. L’AR+I presentarà aquests resultats al VII Congreso Nacional sobre Especies Exóticas Invasoras, que tindrà lloc al maig a Múrcia, on també es debatran altres problemàtiques relacionades amb espècies invasores presents a Andorra, com la vespa asiàtica i la papallona del boix.