El conseller general socialdemòcrata Pere López lamenta la resistència amb què s’ha trobat a l’hora de rebre les respostes sobre la gestió del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), és a dir, en quins productes financers i/o borsaris es juga amb els diners de les pensions. «Han tardat mesos per donar-nos informació parcial, i està mal explicada», va revelar ahir. «La gestió professional del fons de reserva és desastrosa», va afegir.
L’abril passat, el grup mixt va presentar 13 preguntes destinades a obtenir informació sobre les importants pèrdues sofertes pel FRJ entre el segon i el tercer trimestre del 2015, i es reclamaven dades concretes de tots els productes on hi havia inversions, la seva qualificació o la rendibilitat en diferents períodes temporals. Fins ara, i dos mesos després que s’esgotés el termini per respondre, el grup parlamentari només ha obtingut una informació parcial, per tant, al setembre exposarà la queixa davant del síndic en la Junta de Presidents.
El president del grup mixt va exposar exemples per constatar que la informació lliurada està incomplerta: en més del 60% dels productes que componen el FRJ –el 35% del valor de les reserves de jubilació– no es facilita la qualificació creditícia (ràting), una dada que tampoc s’aporta en 47 dels 50 valors que més pèrdues van patir en el tercer trimestre del 2015. López va aclarir que els productes sense la indicació de ràting van acumular, entre el juliol i el setembre de 2015, pèrdues per valor de 21,7 milions d’euros, quan el total de davallada va ser de 21,9. També va indicar que hi havia un producte que en sis dies va perdre 200.000 euros.
López va raonar que «potser calen productes més estables i no de risc», una conclusió a la qual encara no han pogut arribar per la manca de dades. «Volíem fer una comparativa dels últims anys», va lamentar. A més, va confessar que dubta que els informes trimestrals del FRJ s’estiguin fent correctament.
Protocol de funcionament del mediador de la CASS / El Consell d’Administració de la CASS va aprovar ahir el protocol i el procediment d’actuació del mediador, el doctor Josep Maria Goicoechea, que començarà a exercir l’1 de setembre. La sol·licitud per la intervenció de la mediació s’ha de fer per escrit complimentant el formulari que estarà disponible a partir de l’1 de setembre a la pàgina web de la CASS o a l’àrea d’atenció al públic. El mediador examinarà les situacions que li siguin presentades amb «imparcialitat, neutralitat, confidencialitat i esperit d’independència». Les funcions del mediador són examinar les divergències de les persones assegurades, l’empresariat, dels prestadors de serveis de salut i del personal de la CASS, en relació a les decisions, de caràcter mèdic o administratiu, preses per la CASS, amb la finalitat de restaurar la relació entre tots dos.