El Registre espanyol de donants de medul·la òssia (Redmo) disposa de 63 unitats de sang de cordó a punt per ser utilitzades en cas de necessitat, segons consta en la Memòria anual 2015 de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia. Les dades del 2014 indicaven que hi havia 45 unitats de sang de cordó disponibles procedents d’Andorra conservades al banc de Barcelona.
Mentre en l’anterior memòria, la del 2014, constava que hi havia 129 persones d’Andorra registrades com a donants de medul·la òssia, en el document difós enguany no es fa la distinció i l’origen andorrà només s’especifica en les unitats de sang de cordó. De fet, a Andorra no es pot realitzar la donació d’òrgans –per la burocràcia duanera– tot i que des de fa un temps s’està implementant el programa de donació de sang de cordó umbilical.
L’any 2014, 308 dones embarassades es van inscriure al programa de donació ja que, en haver de passar la frontera, les extraccions s’han de programar. Després de proves i cribatges, l’any passat es van poder enviar 126 mostres al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, de les quals tan sols 32 van superar tots els tests de qualitat i van passar a ser criopreservades (congelades) i incloses en el REDMO. Les dades del 2015 encara no s’han fet públiques.
DONACIÓ SENSE RISCOS / La sang de cordó umbilical conté elements capaços de generar cèl·lules sanguínies en quantitats adequades. Per tant, aquesta sang pot ser utilitzada per a trasplantaments, de la mateixa manera i en les mateixes indicacions que la medul·la òssia. La recollida de sang de cordó umbilical, després del naixement i de la secció del cordó, no representa cap risc ni per a la mare ni per al nadó.
El trasplantament de sang de cordó umbilical, com el de medul·la òssia, pot contribuir a la curació d’infants, i també d’adults, que pateixen greus malalties de la sang que comprometen la seva vida. Els bancs de sang de cordó umbilical s’encarreguen de garantir la conservació adequada i la tipificació de la sang de cordó umbilical per a que pugui ser utilitzada en les millors condicions.
Els centres de trasplantament autoritzats són responsables de les indicacions i del procediment de trasplantament, en col·laboració amb els bancs de sang de cordó umbilical. Andorra forma part del programa Concòrdia, creat pel Banc de Sang i Teixits del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya perquè les gestants de territoris geogràfics sense banc propi en poguessin fer donació.
Les mostres s’envien al banc de cordó de Barcelona, que s’encarrega del processament, l’emmagatzematge, la validació de les unitats, l’enviament de dades al registre espanyol (Redmo) i internacional (Netcord) i la distribució per a trasplantament.