Més de 1.000 alumnes de segona ensenyança ja han descarregat B-resol al telèfon mòbil. Una aplicació amb la qual poden “denunciar casos d’assetjament a les aules i donar informacions o alertes de qualsevol situació que pugui vulnerar la convivència del centre escolar”, explica la inspectora del departament d’Inspecció i Qualitat Educativa del Govern, Pilar Capdevila. B-resol ja funciona a l’escola de segona ensenyança d’Encamp i al col·legi Sant Ermengol i, a partir de la setmana que ve, estarà disponible per als alumnes de secundària del col·legi espanyol María Moliner, el col·legi Janer i el col·legi Sagrada Família.
“Un alumne potser obertament no farà una visita al despatx de l’equip directiu del seu centre”, apunta Capdevila, “però sí que pot donar informació sobre que hi ha dos grups d’alumnes que sistemàticament es barallen en un punt concret de l’edifici o fora de l’horari escolar”. La informació facilitada pot ajudar a l’equip directiu del centre a conèixer la situació i actuar-hi.
El jove accedeix a l’aplicació amb un codi i un cop dins podrà explicar els fets, escollint si ho fa de manera anònima o no. “No és que hi hagi un identificador per a cada alumne amb el qual puguin tenir el dubte”, aclareix el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, sinó que “l’identificador és el de l’escola i tu ets lliure de posar el teu nom o no”. L’acció s’engloba en els actes de Responsabilitat Social Corporativa de l’empresa de telecomunicacions.
En el cas del María Moliner, un equip de docents, format per sis persones, rep el missatge. El professor “ha de posar-se en contacte amb la persona en 48 hores”, explica el cap d’estudis de secundària del centre, Rafael Crespillo, que intentarà recavar més informació “per acotar la problemàtica que es detecta”. El grup de professors haurà de fer un triatge entre els casos en funció de la gravetat en una reunió setmanal, on també s’escollirà la persona adequada per donar suport a l’alumne. La comissió també veurà si és un cas que s’ha de derivar a la policia, “que solen ser casos gairebé inexistents”, segons el cap d’estudis, si es pot resoldre “a nivell d’orientació, tutories, famílies” o bé si “és un cas d’assetjament escolar, que en aquest cas es deriva al Govern”.