Una delegació andorrana participa des d’aquest dimarts a la COP 24 sobre el canvi climàtic que té lloc a Katowice (Polònia), per tal de refermar el compromís del Principat amb la lluita contra el canvi climàtic, i continuar treballant des de la multilateralitat en aquesta fita. La COP 24 sobre el canvi climàtic va començar aquest diumenge, i el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, i un tècnic de l’oficina participen durant aquesta setmana en les negociacions. A més, els representants de la delegació andorrana defensaran en la sessió plenària el segon informe bianual d’actualització d’Andorra, que es va presentar al 2017.
Aquesta conferència de les parts (COP) té com a objectiu treballar de forma urgent per completar els detalls que operaran l’acord de París. Com ha explicat el president polonès de la de la COP 24, Michał Kurtyka, el treball serà multidisciplinari i inclourà discussions tècniques, que quan sigui necessari s’elevaran als caps de delegació per desbloquejar el progrés.
Aquest mateix dimarts, a la COP 24 s’ha aprovat la Declaració de Katowice per l’e-mobilitat, a la qual s’ha adherit Andorra. En la declaració, els països signataris destaquen la importància de l’e-mobilitat per lluitar contra el canvi climàtic, s’insten a treballar conjuntament perquè la lluita contra el canvi climàtic i l’e-mobilitat es complementin, i subratllen que la transició del transport és d’interès de tots per un aire més net, per la innovació a la indústria i per un clima segur i estable. A més, el text recull la iniciativa de Polònia de crear un marc per a les associacions de mobilitat elèctrica.
Des que es va aprovar a París en el marc de la COP 21, 184 estats part dels 197 signataris del conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic han ratificat l’acord de París. A Andorra, el Consell General va acordar la seva ratificació per unanimitat el 30 de novembre de 2016, i aquest va entrar en vigor el 23 d’abril passat.
Els països com Andorra, que forment part del conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic tenen l’obligació de comunicar cada dos anys un informe anomenat BUR (Informe d’actualització bianual) en què aporten informació sobre l’inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, i sobre les accions que s’estan duent a terme per mitigar aquestes emissions.
Andorra va sotmetre al secretariat del conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic el seu segon BUR a l’agost del 2017. Aquest informe ha passat satisfactòriament l’anàlisi d’un grup d’experts tècnics, i en aquesta segona fase, el 7 de desembre, la delegació andorrana defensarà l’informe, que se sotmetrà a un intercanvi amb la resta de les parts. Els països que participin en el debat podran fer preguntes escrites o orals sobre el document.
El segment d’alt nivell de la COP 24 tindrà lloc els dies 11 i 12 de desembre i per la part andorrana hi participarà la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que expressarà el compromís ferm d’Andorra a favor de l’acció climàtica. El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, acompanyarà la ministra durant la participació a la conferència de les parts.