Escaldes-Engordany
Pujadas no descartava accions legals contra el Govern al març
L’actual lletrat de l’Executiu va enviar una carta als empleats per demanar «danys i perjudicis» / L’advocat demanava als treballadors 14.200 euros, més 3.000 euros per còpies del sumari
L’actual representant legal del Govern, Manel Pujadas, va enviar una carta el passat mes de març al col·lectiu de treballadors i ex treballadors de BPA –a qui assessorava legalment en aquell moment– proposant-los constituir-se «com actors civils en el marc de la causa penal» i on no descartava emprendre accions legals contra el Govern per danys i perjudicis. L’objectiu era, segons especifica el text al qual ha tingut accés EL PERIÒDIC, poder «acabar identificant aquelles persones físiques i/o jurídiques o institucions públiques contra les quals calgui finalment actuar per rescabalar-vos dels danys i perjudicis patits: persones concretes, consell d’administració del banc, Govern d’Andorra, o altres». A més, els informa que la constitució en actors civils també permetria tenir accés a «la informació continguda en el sumari penal».
Concretament, la carta data del 2 de març del 2016 –l’acció s’havia de dur a terme abans del 10 de març del 2016 per evitar que prescrivís passat un any de la publicació de la nota del FinCen–. I apunta que la decisió de constituir-se com actors civils correspon a cada un dels treballadors de forma individual. «L’acció individual de cadascú de vosaltres com actors civils en la referida causa es faria contra qui resulti ser responsable al final del procediment dels danys que se us ha ocasionat», detalla.
Per realitzar aquesta feina, el bufet demanava al col·lectiu més de 17.000 euros en total. De manera desglossada, requeria 14.200 euros per unes 60 hores entre els dos advocats que portaven el cas (Manel Pujadas i Vanessa Durich) –temps que calculava necessitar aproximadament– i 3.000 euros més per còpies del sumari. Aquestes xifres, avisava, «podran i hauran de ser modulades en funció de la realitat de la tasca executada i finalment en funció dels danys i perjudicis que individualment es reclamin i que hauran de ser minutats a banda». Així mateix, també consta en el document que és «una realitat» que «com més sigueu, menys costós serà».
L’acció que proposava el lletrat estava al marge de les reclamacions de quantitat que ja s’havien engegat com a estalviadors. «Entenem que ara s’escau analitzar la viabilitat i la oportunitat d’entaular aquelles accions que us portin en tot cas a ser rescabalats dels danys i perjudicis causats a tots i cadascun de vosaltres (danys econòmics i materials suportats, danys morals patits, o perspectives de futur frustrades)», exemplifica el document.
LA RESPOSTA DELS TREBALLADORS/ El col·lectiu d’empleats i ex empleats de BPA al qual s’adreçava la carta va decidir, finalment, no acceptar la proposta del despatx de Pujadas.
Quan van rebre la carta, els representants del col·lectiu van informar a la resta de companys a través d’un correu electrònic on deixaven clar que «els representants dels treballadors hem fet de simples intermediaris, tant en la petició d’informació com en la transmissió de la mateixa, i no ens posicionarem col·lectivament a favor o en contra d’aquesta proposta, de la mateixa manera que tampoc actuem com a promotors de la mateixa». «La proposa haurà de ser assumida o descartada a títol individual per cada un de nosaltres», concloïa.