Escaldes-Engordany
Delinqüència cibernètica
Localitzar l’origen de l’acció d’un ‘hacker’ és molt difícil
«Són terroristes que només busquen perjudicar», va afirmar ahir el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, per explicar el ciberatac patit els dos últims dies, sense saber si es repetirà. Per què hi ha atacs d’aquestes característiques? «Per fer mal, per donar mala imatge al país, per sortir a la premsa...», va lamentar el directiu.
Un atac d’aquesta envergadura prové de diverses IP alhora: «Són virus que s’activen i ens ataquen des de molts països alhora», va aclarir. «Els ordinadors que ens ataquen potser ni ho saben», va afegir.
El crim cibernètic és una nova forma de delinqüència i els cossos de seguretat cada vegada compten amb més experts en informàtica en plantilla i, fins i tot, fitxen hackers. «Fa poc vam organitzar un fòrum de seguretat, i un hacker ens va explicar que és molt difícil saber d’on prové un atac», va admetre. Per això les mesures defensives es mantenen, perquè no se sap si els pirates repetiran l’acció.
De fet, Andorra Telecom confessa que diàriament pateix atacs, però els registrats els dos últims dies han batut el rècord. «Un atac de més d’un Gbs és notable, però el de 6,7 Gbs és de rècord! Per al tràfic d’Andorra aquest atac és molt rellevant», va raonar Nadal, «però fora d’Andorra n’hi ha hagut de fins a 60Gbs».
El nou terrorisme es fa a través de la xarxa, tot i que el terrorisme també es pot combatre des de la xarxa, sinó, mirin el que fa Anonymous amb l’Estat Islàmic.