El Comú de Sant Julià de Lòria, en col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat d’Andorra, l’associació Assandca i l’empresa biotecnològica Cellab, presenta l’Agenda Social AMIC – Jornades per difondre les noves opcions terapèutiques per combatre el càncer, que tindrà lloc del 5 al 16 de maig de 2025 a Sant Julià de Lòria.
Aquestes jornades tenen com a objectiu acostar la investigació mèdica a la ciutadania, sensibilitzar sobre el càncer i divulgar les últimes alternatives terapèutiques, com la immunoteràpia i l’estudi del microbioma. El projecte AMIC (Andorra Microbiologia Immunoteràpia i Càncer) aposta per un model integrador que combina ciència, benestar i participació social, amb el suport d’institucions públiques i privades.
Durant els dies centrals de l’agenda es duran a terme activitats gratuïtes i obertes al públic, com xerrades, tallers i propostes esportives. Una de les activitats més destacades serà la sessió dinamitzada per la reconeguda creadora de contingut Patry Jordan, que posarà el focus en la salut física i emocional.
A la presentació de l’Agenda, la cònsol menor de Sant Julià, Sofia Cortesao, ha remarcat la voluntat de consolidar la parròquia com a referent en ciència i salut: “Aquest èxit voldrà dir que la gent participa, pregunta, s’informa… i que entre tots comencem a perdre la por a la paraula càncer.” També ha posat l’accent en la necessitat de combatre la manca d’informació: “No hi ha pitjor que la desinformació.”
Per la seva banda, la vicepresidenta d’Assandca, Barbara Dos Santos, ha agraït la implicació de les empreses i institucions i ha destacat el valor formatiu del projecte: “Si eduquem des de les escoles, les famílies podran acompanyar millor les persones que pateixen càncer.” També ha remarcat que Assandca treballa activament per oferir activitats com el ioga i preparar nous projectes orientats al benestar dels pacients.
El Dr. Antoni Martínez, cap d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha aportat una visió científica sobre les noves estratègies terapèutiques contra el càncer: “Amb la immunoteràpia podem fer que el nostre organisme reconegui les cèl·lules tumorals com alienes i les destrueixi selectivament, preservant les cèl·lules sanes.”
També ha destacat l’impacte del microbioma en l’eficàcia dels tractaments i ha defensat un model col·laboratiu i estable des d’Andorra: “Volem aquesta llibertat de poder organitzar esdeveniments relacionats amb el càncer a tots els nivells.” “És molt probable que molts de nosaltres en algun moment de la nostra vida acabem fent càncer. El que no volem és morir d’un càncer.”
La intervenció del Sr. Joan Muro, director de màrqueting de Cellab, ha posat el focus en la part industrial i la transferència real d’aquests coneixements a la societat: “L’agenda d’avui és una col·laboració molt estreta entre entitats públiques i privades que no tenen un objectiu lucratiu. Aquí ningú hi guanya res: només volem que guanyin els pacients.”
Muro ha destacat el compromís de Cellab en desenvolupar i fabricar medicaments innovadors, i ha explicat que la seva instal·lació a Sant Julià, juntament amb nous espais tecnològics, podria ser clau per impulsar la recerca biomèdica al país: “Estem buscant aquell projecte ideal per començar les fabricacions en l’àmbit oncològic. Cada cop més pacients han de marxar d’Andorra per tractar-se, i això hauria de canviar.”