Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Vives perd l’arquebisbat de Barcelona en favor d’Omella

Els sectors catalans de l’Església mostren la seva sorpresa

Finalment, Joan-Enric Vives continuarà a la Seu d’Urgell i en el seu càrrec de copríncep episcopal d’Andorra. Després de totes les especulacions que van córrer des de la passada primavera, ahir es va fer públic que definitivament no serà Vives, sinó el bisbe de la diòcesi de Calahorra i la Calzada-Logronyo, Juan José Omella, qui substituirà l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que amb 78 anys va anunciar que es jubilaria: l’edat reglamentària de jubilació és de 75 anys. La decisió del Vaticà de situar en el càrrec Omella ha causat sorpresa i un fort neguit en el sector català de l’Església, que havien proposat noms com el de Vives o el de  Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Sistach.
 
El nom de Joan-Enric Vives havia estat molt present en els darrers mesos en totes les travesses com a possible substitut de Sistach, però finalment el Vaticà ha optat per Omella, un altre dels noms pels quals s’havia apostat, ja que es tracta d’una persona propera al Papa, a més de conèixer la llengua catalana. 
D’aquesta manera, Vives veu passar el tren que l’havia d’enviar a Barcelona, la seva ciutat natal. Vives va fer el passat 24 de juliol 66 anys. Va néixer al barri del Poble Nou de Barcelona. Va ser ordenat prevere a la seva parròquia natal, Santa Maria del Taulat. Al juny del 1993 va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona. El 25 de juny  del 2001 va prendre possessió com a bisbe coadjutor de la diòcesi d’Urgell. El 12 de maig del 2003, amb la renúncia per edat de l’arquebisbe Joan Martí Alanis, Vives esdevingué bisbe titular de la diòcesi d’Urgell i Copríncep d’Andorra. El 19 de març del 2010, el papa Benet XVI li va concedir el títol d’arquebisbe.
 
Sorpresa en els sectors catalans / El nomenament de Omella ha causat sorpresa i neguit en alguns sectors de l’Església catalana i en algunes ordes religioses, que havien proposat al Papa Francesc que el substitut de Sistach fos el seu bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull, o, si no, l’actual arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives.
 
No obstant això, han valorat que Omella, que parla català, és un bisbe dialogant i considerat de tarannà progressista, pròxim al papa Francesc, i que ha fet bona gestió en totes les diòcesis en què ha estat.
 
«És un bon pastor, obert, social, equilibrat i ponderat, que entén molt bé la idiosincràsia de Catalunya, entén el problema català i no és anticatalà. És l’home en el qual el papa Francisco confia per renovar l’Església a Espanya», van opinar fonts religioses ahir a l’agència EFE.
 
Omella, que durant un any va treballar com a missioner al Zaire, va néixer a la localitat de Terol de Queretes, situada a la zona del Matarranya, limítrof amb Catalunya i on també es parla català, el 21 d’abril de a 1946. 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu