Vall Banc trigarà encara en funcionar. Ho havia de començar a fer aquest dilluns, però no serà possible. I ho té molt difícil. Els corresponsals estrangers són indispensables per fer-ho, i aquests no confien amb la nova entitat o, millor dit, amb la procedència dels actius que s’estan transferint des de BPA, i que són considerats la part licita dels seus clients.
Però algunes fonts del sector van més enllà, i precisen que costa trobar corresponsals perquè hi ha desconfiança amb el sector financer en general, i això sí que és un element que preocupa a Andorra. Des que va esclatar la crisi de BPA, Andorra ha estat a l’ull de l’huracà, i també hi ha una autèntica campanya de desprestigi a l’exterior, afavorida bàsicament per entitats bancàries que aspiren a treure clients als bancs andorrans.
De moment, però, l’efecte BPA, encara està latent, però el sector financer considera que s’ha superat el pitjor d’aquesta crisi i que poc a poc s’anirà recuperant la normalitat. Els quatre bancs del país han pogut continuar treballant amb normalitat mantenint les línies de corresponsals, però hi ha cert malestar per les pràctiques poc ètiques que practiquen entitats estrangeres, que recorren fins i tot a falsedats per intentar agafar clients amb dipòsits a Andorra.
Precisament aquest matí Raül González i Maria Cosan, president i directora de l’INAF, compareixeran davant la comissió especial de vigilància del sistema financer, la comissió BPA, per parlar sobre l’estat del sistema financer andorrà.
En el tradicional missatge de Cap d’Any el cap de Govern, Toni Martí, va assegurar que la solució a la crisi de Banca Privada d’Andorra està «encarrilada» i que l’economia del país continua «donant signes de recuperació.
També des de les entitats del país s’han llançat missatges de tranquil·litat i s’ha volgut destacar que, tot i el cas BPA, els balanços dels bancs han estat positius.