Tot i que no és cap novetat, en els darrers mesos s’han aguditzat els problemes per trobar pis de lloguer al país i, sobretot, perquè l’economia domèstica pugui sufragar-lo. Per a moltes famílies, els ajuts a l’habitatge suposen una benvinguda bombona d’oxigen en temps d’asfíxia. La convocatòria d’ajuts a l’habitatge de lloguer d’aquest 2018 va rebre 1.143 sol·licituds per part del s ciutadans del país, de les quals el 79%, és a dir 906, van ser favorables, per les 237 que s’han denegat. El 79% de peticions concedides representa gairebé deu punts més en percentatge que les de fa un any. Llavors se’n van concedir 872, segons dades facilitades pel Govern, tot i rebre més demandes: 1.282.
L’evolució de les ajudes donades pel Govern al lloguer des del 2010 presenta una tendència a l’alça, que coincideix amb l’augment amb els anys de la problemàtica dels preus elevats del mercat immobiliari, així com la flexibilització dels requisits per poder-hi accedir. La novetat d’aquest 2018 va ser que les persones moroses amb l’administració poguessin optar als ajuts.
La majoria de les demandes provenen de ciutadans d’Andorra la Vella, concretament 456, el que representa un 40%, seguit d’Escaldes-Engordany, amb 226, un 20%. Si detallem les demandes per nacionalitats, són els espanyols qui les encapçalen,379, el 33% del total, tot i que seguits de prop pels andorrans, amb 341 i el 30% del total. Els portuguesos, amb un 23%, ocupen la tercera posició. Finalment, i analitzant-ho per col·lectius, el perfil més majoritari és el d’una família monoparental: 237 persones, un 26% del total (en aquest cas parlem de sol·licituds concedides). Les persones grans, amb 175 sol·licituds concedides (19%), i els joves, 67 (8%), els segueixen.
Totes aquestes ajudes favorables sumen en total 1,6 milions d’euros, pels 1,3 de l’any passat. L’any que se’n van donar més va ser el 2016, amb gairebé 2,5 milions, però llavors la convocatòria es va perllongar dos trimestres més de l’habitual, informa l’ANA.