Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Una joieria de la capital, implicada en la compravenda il·legal d’or

Sis francesos proveïen la gerent de l’establiment, en llibertat amb càrrecs, de lingots obtinguts sense permís

Una joieria del centre històric de la capital està sent investigada per realitzarpresumptament compravenda il·legal de lingots d’or. Segons va avançar en un primer moment el diari francès ladepeche.fr i després va confirmar la Policia a través d’un comunicat, una operació conjunta entre tots dos cossos ha permès desmantellar una xarxa criminal integrada per sis francesos que es dedicava presumptament a extreure or de forma il·legal en diversos indrets del territori gal i que després subministrava en forma de lingots a la gerent de la joieria andorrana per a la seva venda. 

La responsable de l’establiment, una dona resident de 53 anys, ja va ser detinguda el passat 29 de març en el marc d’aquesta operació com a presumpta autora dels delictes contra l’administració de justícia i l’ordre socioeconòmic, ja que la Policia havia detectat diverses irregularitats en les seves declaracions de joies i minerals. Arran d’aquests fets, va entrar en presó preventiva però de seguida va pagar la fiança i va poder sortir-ne, de manera que ara es troba en llibertat amb càrrecs malgrat que segueix sent investigada. Pel que fa als sis francesos, tres dels quals són germans d’entre 40 i 50 anys, l’article de ladepeche.fr recollia que cinc d’ells han sigut empresonats perquè haurien extret el metall preciós sense tenir les autoritzacions necessàries abans de vendre’l a Andorra. 

Des de l’any 2016

Segons indicava el comunicat de la Policia, l’operació va iniciar-se l’any 2016, quan el cos andorrà va detectar, a través dels controls habituals dels llibres de registre dels establiments de compravenda d’or, una joieria que venia de forma freqüent lingots d’or. Aquesta informació van trametre-la a les autoritats franceses i a partir d’aleshores van engegar una comissió rogatòria internacional per iniciar conjuntament una investigació que els portés a esbrinar l’origen del producte. Des d’aleshores, la Policia andorrana i gala van mantenir-se en estreta i constant cooperació i, tal com especificava el mitjà francès, van anar desgranant l’entramat de la xarxa criminal. 

La gerent de la joieria ja va ser detinguda al març pels delictes contra l’administració de justícia i l’ordre socioeconòmic

Concretament, segons consta a ladepeche.fr, els sis francesos extreien or de diverses canteres ubicades en indrets de l’Alta Garona, a Grenade, Carbonne i Mauzac, però també de l’Arieja, Saverdun, Gironde i Lot-et-Garonne, i després el fonien per convertir-lo en lingots. Un dels tres germans era el responsable de desplaçar-se fins al Principat per vendre’ls, sempre a la mateixa botiga. De fet, els seus viatges constants no van passar desapercebuts als ulls de la policia duanera i des del febrer del 2018 ja estava en el seu punt de mira. Pel que fa als beneficis, sembla ser que se’ls dividien entre els sis francesos i el grup industrial que els havia donat accés gratuït a les seves plantes d’explotació. 

Tràfic incessant

Segons el comunicat de la Policia, entre el 2016 i el 2018, el grup criminal hauria arribat a realitzar vendes d’or per un import superior als 250.000 euros. Tot i així, tal com va revelar una font judicial al diari francès, «és molt probable que la xarxa portés activa almenys deu anys, de manera que podríem estar parlant de centenars de milers d’euros». De fet, segons l’article de ladepeche.fr, la investigació en curs hauria determinat que entre el febrer del 2018 i el d’enguany, just abans que s’interrompés el funcionament del grup organitzat, haurien arribat a circular lingots d’or per valor de 117.000 euros entre Occitània i Aquitània i el Principat.

El Codi miner francès exigeix permisos per a les extraccions

Entre el 2016 i el 2018, el grup criminal hauria realitzat vendes per un import superior als 250.000 euros

El Codi miner francès exigeix autoritzacions per a l’extracció de minerals i, en el cas de l’or, també permisos específics perquè la seva explotació s’ha de fer amb l’ajuda de màquines. Segons especifica ladepeche.fr, però, el grup criminal hauria estat explotant diverses canteres de les regions d’Occitània i Aquitània sense disposar de la documentació necessària. De fet, hauria estat accedint a les canteres de la regió amb documents falsos i posteriorment hauria ofert contractes atractius als grans grups industrials que hi treballen per poder aprofitar les seves instal·lacions i, un cop obtenien el metall preciós, utilitzar-les per fondre’l i realitzar els lingots d’or. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu