El cap de Govern, Toni Martí, va visitar Costa Rica el passat cap de setmana i va assegurar que Andorra vol seguir els seus passos quant a la lluita contra l’escalfament global i les iniciatives que té el país a favor de la biodiversitat i el medi ambient, ja que Costa Rica és un exemple de respecte pels animals i el paisatge.
Al 2013, la república centre-americana va ordenar el tancament de tots els zoològics del país i l’alliberament dels animals que vivien en captiveri. D’aquesta manera, segons va explicar el llavors ministre de Medi Ambient, René Castro, el país es va desfer de les gàbies i va reforçar la idea «d’interactuar amb la biodiversitat en parcs botànics de manera natural».
Amb dita normativa es va acabar amb l’enllaunament dels animals i es van reubicar 400 exemplars que vivien en captiveri. Els animals exòtics o en perill d’extinció van ser alliberats en el seu hàbitat natural o en reserves protegides. Així, amb aquesta i altres accions, Costa Rica està considerada com un dels països amb més fauna i flora a nivell mundial.
A més, s’ha guanyat a pols ser un dels països model quant als avenços en polítiques mediambientals i el respecte als animals, ja que és l’únic país de llatinoamèrica que ha prohibit la caça esportiva, aplicant fortes multes als que gosin infringir la normativa.
La república centre-americana també ha mostrat grans dots quant al manteniment del paisatge i el turisme de natura. Un aspecte que Andorra també vol acollir i que, segons Martí, es tindrà en consideració de cara al futur desenvolupament del país.
Costa Rica només representa un 0,01% de la superfície terrestre, però disposa prop d’un 4% de la biodiversitat mundial. A més, el país ha establert un sistema d’àrees protegides que cobreix actualment el 26% de la seva superfície continental. Tanmateix, la república centre-americana posseeix 11 aiguamolls d’importància internacional, tres reserves de la biosfera i tres espais de patrimoni mundial.
Per aquestes i altres raons, Costa Rica ha aconseguit establir-se internacionalment com una imatge idíl·lica de destí turístic «amb un alt posicionament en el mercat internacional basat en les seves àrees protegides, la seva biodiversitat i la seva bellesa escènica», segons es detalla en l’Informe de l’Estat costa-riqueny en relació a la Resolució 7/23 del Consell de Drets Humans.