L’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic (OECC) organitza aquest dilluns, juntament amb Andorra Sostenible, una taula rodona per debatre i aprofundir sobre els efectes que està tenint i tindrà el canvi climàtic en les zones de muntanya com Andorra. L’activitat s’impulsa per commemorar el Dia internacional de les muntanyes impulsat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), i té com a objectiu sensibilitzar sobre la rellevància dels ecosistemes de muntanya per construir polítiques basades en la natura que construeixin resiliència, redueixin la vulnerabilitat i augmentin la capacitat de les muntanyes per adaptar-se als canvis del futur.
La taula rodona se celebrarà a les 19.00 hores a l’Art Hotel d’Andorra la Vella i és oberta a tothom, però cal confirmació prèvia a través de andorrasostenible@andorra.ad o al 603000.
L’acte constarà d’una presentació per part de l’OECC i comptarà amb la participació telemàtica de l’investigador del Centre de Recerca Ecològica i aplicacions forestals (CREAF), Bernat Claramunt, els investigadors d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I) Anna Echeverria i Manel Niell, la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer, i la tècnica especialista en climatologia del Servei Meteorològic Nacional d’Andorra, Lucia Rivero.
Les zones de muntanya i els seus ecosistemes són altament vulnerables a les dinàmiques climàtiques canviants. És per aquest motiu que Andorra ha alçat la veu en la participació en la Conferència dels Estats Part (COP28) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que se celebra a Dubai sota la presidència dels Emirats Àrabs Units. En l’estada a la cimera internacional s’ha treballat la sensibilització de la resta d’estats membres sobre la necessitat d’impulsar grups de negociació a escala internacional per defensar l’especial impacte que té el canvi climàtic en territoris de muntanyes com Andorra.
De fet, ja a la COP27 d’Egipte, celebrada el novembre de l’any passat, Andorra va organitzar i liderar una reunió ministerial per abordar les accions a dur a terme per limitar els efectes del canvi climàtic a les muntanyes. Enguany, els esforços s’han centrat a què aquesta temàtica es tracti a nivell internacional en l’anomenat Programa de Treball de Nairobi. Aquest està inclòs dins del Conveni del Canvi Climàtic i té l’objectiu de donar més visibilitat a la vulnerabilitat de les muntanyes al canvi climàtic i reforçar la cooperació per enfortir la veu dels països i territoris de muntanya. La participació en el programa dona continuïtat al treball internacional per traslladar la realitat dels territoris de muntanya i la seva vulnerabilitat, reclamant una acció climàtica global més ambiciosa.