La candidatura de Somos españoles en Andorra vol informar sobre els drets que tenen els residents espanyols a l’exterior. Així de clars van ser el representant de la llista, Joan Casellas, i la cap, Ana Sáenz, quan se’ls va entrevistar sobre la seva candidatura per al Consell de Residents Espanyols (CRE). Tanmateix, van afegir que l’objectiu principal se centrarà en «fer de nexe» i «establir un pont de comunicació» entre el consolat i els residents espanyols. Cal recordar que es tracta de la segona convocatòria per la consolidació del CRE, a la qual s’han presentat la llista de Somos españoles en Andorra i la d’Alianza Española.
Casellas va manifestar que un dels motius pel qual presenten la seva candidatura és perquè com a espanyols residents al Principat se senten «molt escampats» i «abandonats per l’ambaixada i el consolat espanyol». «No hi ha cases regionals com en altres països, no es realitzen programes culturals per als espanyols –com és el cas de la Saison culturelle pels francesos– i, a sobre, ens han tancat moltes escoles espanyoles al Principat –com per exemple l’escola espanyola d’Encamp–», va explicar el representant de la llista. Per aquest motiu, Sáenz va informar que un dels punts que porten a la seva candidatura és promoure activitats culturals d’Espanya. «Volem donar assessorament i promoció sobre l’educació i la part burocràtica per la qual han de passar els espanyols que vénen a residir a Andorra», va aclarir.
Casellas per la seva banda va assegurar que si la seva candidatura és la guanyadora «mirarem de revertir una mica aquestes situacions i intentarem fer pressió com a organisme consultiu» i va recalcar que «al cap i a la fi, volem fer de nexe entre la comunitat espanyola resident al Principat i el consolat».
Un punt important que van ressaltar va ser la jubilació de l’Imserso, ja que van posar sobre la taula el fet que és una ajuda espanyola que «sempre queda deserta». «És fonamental donar a conèixer quins drets i quins serveis tens per ser resident espanyol a l’exterior», va explicar Casellas, fet pel qual han intentat agrupar com a membres de la seva candidatura a persones de diferents regions d’Espanya.
Al programa electoral en format vídeo que Somos españoles en Andorra facilita a tots els espanyols residents, també apareixen dos aspectes en relació amb l’àmbit democràtic: d’una banda, volen facilitar l’exercici del dret al vot en igualtat de condicions, a més de donar més difusió sobre els sistemes de votacions pels espanyols residents. D’altra banda, volen treballar per evitar que els espanyols residents que vulguin tenir doble nacionalitat, no hagin de renunciar a l’espanyola per poder obtenir l’andorrana. Una situació que al programa puntualitzen que ja està en curs actualment i que ja està inclòs dins del marc de les negociacions de l’Estatut d’Associació de la Unió Europea.
Finalment, van reivindicar el seu compromís de transparència i d’informació periòdica sobre les activitats i la gestió del consell de residents per aconseguir promoure la participació i l’interès en les activitats del CRE. Tot això, mitjançant campanyes de comunicació i obrint una bústia de suggeriments per recaptar les inquietuds i les propostes de la comunitat espanyola resident a Andorra.