El matí d’ahir la Creu Roja andorrana va encetar la segona campanya de donació de sang organitzada enguany i que, en aquesta ocasió, es desenvolupa a les instal·lacions d’Assegurprevenció, ubicades a la tercera planta del número 10 del carrer Pau Casals, a la capital. La Creu Roja compta, per a al desenvolupament d’aquesta nova edició, amb la col·laboració del ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació, a més del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya.
Avui finalitza el període de recollida de donacions, que es desenvoluparà des de les 11 fins les dues de la tarda i, més tard, entre les 16.30 hores i les 21.30, per a que tothom tingui ocasió de participar d’aquest acte de solidaritat.
La darrera recol·lecta va ser un èxit i s’espera superar les xifres en aquesta nova edició. El mes d’abril, més de 450 persones van participar de la recollida, de les quals 237 persones eren donants per primera vegada. Ja a primera hora d’ahir les instal·lacions comptaven amb més de dues desenes de persones que acudien a participar d’aquest acte de solidaritat amb què, «amb el simple gest d’estirar un braç hom pot contribuir a salvar una vida», destacava una de les voluntàries.
Més d’una desena de voluntaris de la Creu Roja Andorrana acompanyen els infermers i metges desplaçats des de Catalunya, membres de l’equip del Banc de Sang i Teixits, que s’encarreguen d’atendre els donants. La sala compta amb sis llits i un mínim de tres infermers que s’encarreguen de l’extracció, a més de la metgessa que fa una anàlisi prèvia als voluntaris.
Per norma general –i regits per la disponibilitat horària– «les tardes són més mogudes», destacava una voluntària. Malgrat això, les primeres hores de campanya ja comptaven amb desenes d’homes i dones de totes les edats, ja veterans en la donació però també persones que ho feien per primera vegada, disposats a participar. «És un acte que no costa res però que pot aportar molt, per això a casa, cadascú quan li vagi bé, tots participarem de la campanya», destacava na Martine, qui ja ha perdut el compte de les ocasions en què ha donat sang, tant al Principat com a França.
Joves que per primera vegada acudien a donar es donaven suport els uns als altres. Els més veterans els tranquil·litzaven i encoratjaven a no deixar aquesta pràctica, tot assegurant-los que, a més de no fer mal, «és una acció que no costa res però que pot salvar vides, qui sap si la d’algú proper» o «si pots necessitar-la tu mateix algun dia».