L’Agenda Social AMIC i les primeres Jornades de Microbioma i Immunoteràpia del Càncer han concentrat l’interès de la ciutadania, professionals sanitaris i institucions locals, amb l’objectiu de sensibilitzar la població i compartir els últims avenços mèdics.
“És important transmetre informació objectiva com a metges, però també esperança com a societat”, ha afirmat Antoni Martínez, cap del servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic de Barcelona i un dels impulsors de les jornades. L’esdeveniment ha estat organitzat conjuntament pel Comú de Sant Julià de Lòria, la Universitat d’Andorra, l’associació Assandca, l’empresa biotecnològica Cellab i l’entitat AMIC (Andorra Microbiologia, Immunoteràpia i Càncer).
Les activitats han volgut trencar tabús, recaptar fons i mostrar que el càncer, en molts casos, ja no és sinònim de final. “Avui dia hi ha tumors que tenen cura, i els pronòstics indiquen que el càncer serà una malaltia cada cop més comuna però també més tractable”, han coincidit diversos experts.
La setmana va començar dilluns amb l’exposició fotogràfica Jo soc la Vida, de la infermera Carmen Chiqui Novis. La mostra retratava el procés del càncer de mama, des del diagnòstic fins a les seqüeles dels tractaments. “Volem visibilitzar realitats que sovint resten ocultes”, va declarar Novis durant la inauguració.
Dimarts es va celebrar la taula rodona Nous abordatges terapèutics del càncer: El paper de la microbiota, amb la participació de tres especialistes: Climent Casals, cap de microbiologia del Clínic; Manel Juan, responsable del servei d’Immunoteràpia del mateix centre; i Cristina Arroyo, metgessa internista del SAAS. Van exposar les darreres alternatives terapèutiques, com la immunoteràpia, un tractament que activa les defenses pròpies del cos per combatre els tumors i que resulta menys agressiu que els mètodes tradicionals.
La cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Sofia Cortesao, va destacar la claredat de les explicacions: “Va ser molt enriquidor perquè, sense tenir coneixements mèdics, vam poder entendre conceptes complexos. Això dona esperança”.
El dimecres 7 de maig va tenir lloc l’acte més simbòlic: la formació d’un llaç blanc humà a la plaça de la Germandat amb més de 150 participants. “Volíem trencar l’estigma i enviar un missatge de suport a les famílies afectades”, va expressar Cortesao. Les escoles de la parròquia van jugar un paper clau en la implicació del públic més jove. “Aquest llaç representa el compromís del futur de la nostra societat”, va afegir el doctor Martínez.
La cloenda de la setmana es va fer dissabte amb una classe magistral d’activitat física impartida per la coneguda influenciadora Patry Jordán. Una seixantena de persones van participar en aquesta iniciativa solidària, amb una inscripció de 15 euros, destinats íntegrament a l’Assandca. “L’exercici físic ajuda a millorar la salut i redueix el risc de desenvolupar malalties com el càncer”, va recordar la cònsol laurediana.
Paral·lelament, una trentena de professionals sanitaris van participar en les Jornades de Microbioma i Immunoteràpia del Càncer, una formació tècnica celebrada durant tres dies amb el suport de la Universitat d’Andorra, la Universitat de Barcelona, Cellab i l’Hospital Clínic. L’èxit de la trobada ha obert la porta a futures edicions. “El proper pas és organitzar fòrums centrats en altres àmbits de la salut”, ha avançat Antoni Martínez.
Tant des de Cellab com des del Comú, la valoració final ha estat molt positiva. “La participació ha superat les expectatives i això ens anima a repetir-ho l’any vinent”, ha expressat Joan Muro, director de màrqueting de l’empresa laurediana. “És la nostra manera de contribuir a la lluita contra una malaltia que ens afecta a tots”, ha conclòs Cortesao.