Search
Close this search box.
Pol Forcada Quevedo

Prop de 60 nous contractes de temporada des del 15 de desembre

Uns 600 argentins han hagut d’emigrar a països com Portugal i uns 300 han tornat a Sud-amèrica

El grup Argentinos en Andorra destaca que, tot i haver començat ja la temporada d’hivern, s’han continuat fent contractes a treballadors de temporada. «N’hem trobat prop de 60 nous després del 15 de desembre», va assenyalar l’impulsor del col·lectiu, Marcelo Riccie Ponce. «Les petites i mitjanes empreses obren la seva quota a partir del 10 o el 15 del darrer mes de l’any, però ens va sorprendre que fins i tot les grans companyies van fer contractacions, un fet excepcional», va afegir.

«A sorpresa nostra, hem trobat que també s’estan fent contractes anuals», va destacar Ponce. Un fet no gaire habitual que des d’Argentinos en Andorra entenen que es dona per la manca de personal. En aquest sentit, l’impulsor de l’associació va explicar que aquests tipus de contractes «han sigut una mica més de 100» on, diferenciats dels de temporada, «la majoria de gent treballa com a personal administratiu, de manteniment, de conductors o a la construcció».

Així doncs, actualment Andorra compta amb uns 2.200 treballadors de temporada argentins, a banda dels que disposen amb contractes anuals, arribant a la xifra total d’uns 2.300 temporers del país Sud-americà. 

Demanat pel balanç des del novembre, amb l’arribada massiva de treballadors de temporada, fins al dia d’avui, Ponce va assenyalar que és positiu. En relació amb això, però, «des de l’associació en traiem dues mirades». La primera és la quantitat de treballadors argentins contractats, una xifra «històrica» respecte dels empleats que van repetir. Per l’altre costat, «tenim la situació de l’arribada massiva, no recordo precedents d’un altre episodi similar». D’altra banda, l’impulsor del grup va voler destacar el que considera la fita més important: aconseguir que les empreses donin més allotjament. En el cas de les grans companyies, «prop del 98%, i en alguns casos fins al 100%», mentre que les petites i mitjanes corporacions «hem trobat que algunes que mai han proporcionat hostalatge, enguany ho han fet». Per aquest motiu, justament, Ponce creu que el contracte de temporada anirà acompanyat d’allotjament: «És el camí al qual arribarem».

En conseqüència, «el col·lectiu s’ha estabilitzat». «En aquest moment tots els treballadors tenen feina, i tenim una bona resposta per part seva i el seu entorn laboral». Tot i això, durant els darrers dos mesos, «prop de 600 empleats van emigrar cap a altres països com Espanya, Malta, Croàcia i sobretot Portugal». D’aquests, la majoria ho van fer per manca de feina: «Van arribar sense conèixer el sistema d’Andorra i en el moment on no estaven obertes les petites i mitjanes empreses». A més, uns 300 argentins més van haver de tornar cap al seu país d’origen i altres països del voltant com l’Uruguai i Xile, ja que no van trobar ni feina ni habitatge al Principat.

Cal recordar que des d’Argentinos en Andorra es proposa la creació d’una oficina específica dels temporers. La seva funció seria, tal com va esmentar Ponce, «proporcionar informació correcta als que volen ser treballadors de temporada i donar a les empreses la informació correcta d’aquests». Així, la seva activació «ja està en progrés perquè els involucrats estem convençuts de què fa falta una solució», va afegir.

Finalment, l’impulsor del col·lectiu va assenyalar que la feina d’engegar el dia del treballador de temporada va avançant: «Estem intentant que sigui a mitjan febrer o març». En aquest sentit, «la idea és fer una exposició de fotografies d’Argentinos en Andorra per inaugurar-la el mateix dia, i poder fer un esdeveniment bonic, cultural i integrador».

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu