Search
Close this search box.
Maria Lozano

Prestació des d’Afers Socials per a cuidadors no professionals

Hi haurà un control directe des del ministeri per assegurar que hi ha la dependència

La ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, va explicar ahir a la comissió legislativa d’Afers Socials, celebrada al Consell General, les línies estratègiques claus que seguirà el ministeri durant aquesta legislatura. Així doncs, va informar que Afers Socials farà un estudi per posar en marxa una prestació social per a les persones cuidadores no professionals, és a dir, aquelles, sovint familiars que han de cuidar a una persona amb un grau de dependència i no tenen cap tipus de formació i ajuda. Marín va argumentar que «un fill que ha de deixar la seva feina per cuidar al seu familiar, necessita aquesta ajuda». Però, per altra part va remarcar que «seria necessari un control directe des d’Afers Socials per assegurar que hi ha aquesta dependència demostrada i que realment el familiar hagi deixat de treballar». Aquests requisits podrien ser «avaluar factors com la situació econòmica de la persona».

Així, va destacar la importància del fet que sobretot les persones grans puguin estar-se a casa tot el temps possible, i per això també va informar que es reforçarà amb nou places més els treballadors d’atenció domiciliària, a més d’un reforç de coordinadora. Els caps de setmana i dies festius també hi haurà atenció domiciliària, i va recordar, en afegit, que el ministeri compta amb teleassistència i atenció primària per les persones de tercera edat. 

Marín, a més, va informar que s’aplicarà el projecte RADARS amb l’Ajuntament de Barcelona, que té l’objectiu de «pal·liar els efectes de la soledat no volguda i prevenir situacions de risc de les persones grans» treballant conjuntament amb els veïns, farmàcies, supermercats, etc. La ministra també vol reforçar la col·laboració entre el sector públic i es sector privat per crear nous centres sociosanitaris o edificis amb serveis com el que es projecta a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Per últim, va explicar que cal continuar desenvolupant les 31 accions definides en el Pla nacional sociosanitari de la gent gran. 

Persones amb discapacitat / Un altre punt important que va tractar ahir la ministra va ser les línies respecte a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat. Primerament, va remarcar que vol potenciar la federació andorrana de les diferents associacions de persones amb discapacitat, juntament amb l’orientació del  Consell Nacional Andorrà de la Discapacitat (CONADIS) com a centre de proposta i debat de les polítiques per a l’atenció de la discapacitat. I l’objectiu d’aquestes dues polítiques és «impulsar campanyes de sensibilització per visibilitzar a la societat», va remarcar Marín, afegint que «en la societat d’avui en dia ens falta sensibilització». 

Per altra banda, Marín també vol homologar el carnet de discapacitat en àmbit internacional. Així, les persones que ho necessiten tindran més d’un carnet. L’homologació, va explicar la ministra, primerament seria en àmbit europeu i després es podria tramitar per ser internacional. 

La ministra, a més, va informar de la implementació de crèdits tous per a discapacitats que necessitin, per exemple, un estri com ajuda o obres a casa seva: «Una cadira de rodes elèctrica, per exemple, pot costar de 6.000 euros cap amunt i no tothom té aquests diners. Amb un crèdit tou la persona la podria aconseguir».  Per últim, va comentar que vol potenciar la promoció de l’autonomia personal mitjançant plans d’atenció integral i sociosanitària per a les persones amb discapacitat: «Hem de ser capaços d’ajudar a aquelles persones que tenen discapacitat, però volen viure soles», va remarcar Marín. 

Actuacions a la infància i joventut / Respecte a aquest punt, la ministra va remarcar que vol desenvolupar el Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència, que contempla 42 accions que s’han de fer entre aquests quatre anys, on actualment hi ha dues accions finalitzades i 27 en curs.

Per altra banda, Marín vol elaborar un projecte educatiu del CRAE, a més de tornar a redactar la llei de les escoles bressols: «Volem donar més valor a aquesta etapa educativa», va remarcar la ministra. 

A més, i seguint amb la infància, va indicar que es crearà una figura d’un orientador familiar conjuntament amb les associacions: «Qualsevol infant que se li detecti, per exemple, un trastorn com el TDAH a l’escola, necessita un orientador, és molt important que l’afectat i la seva família tingui un seguiment», afegint que «aquest ha de ser entre educació, sanitat i afers socials». 

Per altra banda, Marín va informar de la prova pilot per avaluar el funcionament d’un equipament públic per evitar la victimització secundària dels infants víctimes o testimonis de maltractament: «Estem creant una sala on l’infant se senti com a casa seva, perquè hi va la Policia, els batllets, etc», remarcava la ministra, afegint que «la sala es farà a Padra Casadet». Respecte a més polítiques de la infància es vol impulsar l’acolliment familiar i crear noves modalitats d’aquest, com per exemple, de cap de setmana. 

Per últim, Marín va assenyalar que es crearà la baixa laboral per criteris socials, juntament amb la CASS, com per exemple, per a nens amb càncer i el familiar s’hagi de desplaçar a Barcelona. 

Iniciatives legislatives / Per últim, Marín va informar que durant el 2024 s’entrarà la nova llei d’accessibilitat universal, «adaptant-se al concepte d’accessibilitat universal». A més, es modificarà la llei de garantia de drets de les persones amb discapacitat s’emmarca en el Conveni de Nova York. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu