El Periòdic d'Andorra
Adhesió d’Andorra a la xarxa internacional Inhope

Creació de la primera línia directa anònima per denunciar continguts d’abús sexual infantil a internet

La nova eina de l’Agència de Ciberseguretat permet reportar continguts sospitosos de forma confidencial i sense tràmits legals

L’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD) ha posat en marxa la primera línia directa del país per reportar, de forma anònima, continguts relacionats amb l’abús sexual infantil a la xarxa. Aquesta nova eina, operativa a través del web oficial de l’ANC-AD, neix després de l’adhesió d’Andorra a la xarxa internacional Inhope, formalitzada el 17 de juny.

La incorporació a Inhope —una organització amb més de cinquanta línies actives arreu del món— suposa un pas decisiu en l’impuls de mecanismes concrets per combatre l’explotació sexual de menors en entorns digitals. Aquesta aliança permet al Principat participar activament en la detecció, denúncia i eliminació global de continguts il·lícits, així com en l’intercanvi d’informació amb altres autoritats i organismes policials com Interpol, Europol o plataformes tecnològiques com Google, Meta i TikTok.

El material d’abús sexual infantil engloba qualsevol contingut digital que impliqui menors en contextos sexuals. Es poden tractar tant d’imatges o vídeos explícits com d’elements generats per intel·ligència artificial, enregistraments obtinguts sense consentiment o fins i tot converses en línia que promoguin aquest tipus de delictes. A més, recorden que tota la representació sexual d’un menor constitueix un delicte greu i ha de ser comunicada immediatament a les autoritats.

La nova línia directa habilita un canal segur, ràpid i confidencial perquè qualsevol persona pugui reportar continguts sospitosos sense necessitat d’identificació ni de cap tràmit legal. Només cal proporcionar un enllaç o una descripció del material detectat perquè l’equip tècnic de l’ANC-AD pugui iniciar l’anàlisi i activar els protocols corresponents. Aquesta via anònima complementa els canals habituals de denúncia, com ara les comunicacions formals davant la Policia.

La iniciativa reforça el compromís d’Andorra amb la protecció dels drets dels infants i amb la seguretat digital. També millora la capacitat de resposta davant el delicte cibernètic relacionat amb menors, tot permetent una millor coordinació policial i judicial a nivell internacional. A més, l’adhesió a Inhope obre la porta a l’elaboració d’estadístiques i informes periòdics sobre l’evolució i la tipologia d’aquests delictes.

Segons ha explicat el director de l’ANC-AD, Jordi Ubach, “amb aquesta línia directa de denúncia, Andorra s’alinea amb els estàndards internacionals més avançats en ciberseguretat i protecció infantil. Qualsevol persona pot aportar el seu granet de sorra. No és necessari ser expert ni identificar-se. Només cal actuar amb responsabilitat i valentia. Protegir la infància és responsabilitat de tots”.

La línia està oberta a tota la ciutadania —famílies, docents, joves, professionals i usuaris d’internet en general— amb l’objectiu de facilitar la col·laboració comunitària en la prevenció i erradicació de continguts d’abús infantil a la xarxa.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu