- La mitjana d’edat dels visitants és una bona prova de com mica en mica la tradició es va perdent en les generacions més joves
- Persones portant flors al cementiri nou d’Andorra la Vella.. Foto: ANA / M. T.
Assegura que “abans venia més gent i portaven moltes més flors”, i mica en mica ha anat disminuint el nombre de persones. Actualment, la reducció no arriba a la meitat, però la baixada és considerable. De fet, també ha indicat que durant aquest dimarts al matí ha vist menys visitants que l’any passat, i ho atribueix al fet que enguany hi ha hagut un pont de quatre dies, i que molta gent ha aprofitat per marxar del país.
Malgrat tot, també cal tenir en compte que molts ciutadans opten per portar les flors i netejar els nínxols uns dies abans del Dia de Tots Sants. Així, Gómez assegura que ha vist més afluència de gent aquest dilluns que no pas aquest dimarts al matí, tot i que espera que els visitants s’incrementin a la tarda, ja que moltes persones acostumen a participar en els rosaris que s’hi celebren.
Pel que fa a les flors, l’empleat comunal també ha explicat que actualment se’n veuen menys quantitats, tot i que no creu que sigui degut a la crisi econòmica. Els tipus de decoracions són ben variats, però els crisantems i els pensaments continuen sent els predominants, ja que són les varietats que aguanten millor el fred.
La mitjana d’edat dels visitants és una bona prova de com mica en mica la tradició es va perdent en les generacions més joves. Gómez ha indicat que els que acostumen a recordar més els difunts són les persones de 40 o 50 anys en amunt, i que en canvi “els joves no vénen gaire”.
D’altra banda, un dels canvis més significatius que han patit els cementiris en els darrers temps són l’aparició dels columbaris on reposen les cendres dels difunts que opten per la incineració. Lluís Gómez ha explicat que és un ritu que ha augmentat bastant en els últims anys i que augmentarà més, perquè “la gent és cada cop més conscient que la incineració és un mètode més higiènic i que requereix de menys espai”. A nivell econòmic, els dos sistemes tenen preus similars, però cal tenir en compte que un nínxol costa entre 1.000 i 1.200 euros, mentre que un espai al columbari té un cost de 300 euros.