- El conseller delegat de Crèdit Andorrà elogia l’obertura d’Andorra per atreure empreses estrangeres
EL PERIÒDIC
LA SEU D’URGELL
- Josep Peralba i el catedràtic d’Economia, Xavier Sala i Martin, ahir Foto: ANA / A. MAS
El conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba, considera que el 2013 «ha sigut l’any en què hem tocat fons» i que a la crisi «ja se li veu la sortida». Malgrat això, creu que al 2016 serà quan «realment potser començarem a veure ja amb més claredat el futur». Peralba ho va dir en el marc del col·loqui Competitivitat: construïnt la Catalunya del futur, protagonitzat pel catedràtic d’economia de la Universitat de Columbia Xavier Sala i Martin, que en referència al procés d’independència del seu país va afirmar que «tenim la possibilitat de crear un sistema institucional que ens faci ser competitius».
El conseller delegat de Crèdit Andorrà va afirmar que els «brots verds que es veuen ara» són símptoma que a la crisi «se li veu la sortida». Ho va subratllar arran del cafè tertúlia que va presidir ahir a la tarda dins la Trobada empresarial al Pirineu i en què també hi va participar el catedràtic d’economia de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martin. Peralba va considerar que «el 2013 ha estat segurament l’any en què hem tocat més fons». Malgrat això, va apuntar que el 2014 encara serà «un any difícil i complicat» igual que el vinent. Així, va indicar que «on realment potser començarem a veure ja amb més claredat el futur serà l’any 2016». Per a Europa va diagnosticar que «creixerà molt lentament» però que «està iniciant aquest recorregut» de sortida de la crisi i «si els nostres veïns van bé, nosaltres anem millor».
Durant la seva intervenció, el conseller delegat de Crèdit Andorrà, entitat que patrocina la Trobada empresarial de la Seu, va fer una radiografia del procés d’obertura econòmica d’Andorra i va assegurar que «un país que viu tancat en ell mateix avui dia no té futur», i que «tot el que s’ha fet fins aquest moment té molt sentit estratègicament amb l’encaix que estem buscant», referint-se a la Unió Europea. Va assenyalar que Andorra s’està convertint en un país «atractiu per a totes aquelles empreses tant de dins de la Unió Europea com potser asiàtiques», i que pot oferir «bases operatives interessants per operar amb les seves inversions a la Unió Europea».
Competitivitat / Pel que fa al catedràtic Sala i Martin, va centrar la seva intervenció en definir com es crea un país competitiu, sobretot pensant en el cas català. En aquest sentit va sentenciar que «tenim la possibilitat de crear un sistema institucional que ens faci ser competitius». Ho va afirmar després de fer un retrat de l’actualitat espanyola protagonitzat per la corrupció, el descrèdit de la família reial, la inacció dels polítics espanyols al despertar de la crisi econòmica i la manca d’advertiments dels organismes reguladors de l’economia quan s’acostava l’esclat del cas de les participacions preferents, informa l’ANA. Sala i Martin va treure ferro a les inversions en investigació i desenvolupament perquè afirma que el 70% de les idees de negocis innovadors sorgeixen dels treballadors i només el 8% de les persones que es dediquen a la investigació.
Per a més informació consulti l’edició en paper.