En el món educatiu andorrà, les competències per a una ciutadania democràtica ja no són cap novetat perquè cada vegada estan més integrades en el dia a dia de les aules. «A Andorra, tenen la seva raó de ser», va destacar el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, tot argumentant que l’educació pública és imprescindible per mantenir la cohesió en un país on hi ha un volum important d’immigració.
De fet, el model té el ple suport del Consell d’Europa. Sjur Bergan, cap d’Àrea d’Educació de l’organisme internacional, va avalar el treball que «s’ha fet, s’està fent i es farà» en la valoració que ahir va fer davant dels mitjans de comunicació de la seva visita al Principat entre dilluns i dimarts, que l’ha portat a les escoles andorranes de Canillo i d’Encamp i a la Universitat d’Andorra. Tot i remarcar que «el Principat és molt bon exemple», Bergan va insistir que «no és l’únic» i va recordar que tots els països que integren el Consell d’Europa fa dos anys que van adoptar el compromís d’implementar les competències per a una ciutadania democràtica i que cadascú ho està fent al seu ritme.
Focus en el cos docent
Ara que la competència ja s’aplica a les aules de forma transversal, el següent pas és fer-la extensible a la formació dels docents perquè han d’estar preparats per al seu bon desenvolupament. El titular d’Educació va avançar que ja s’han introduït canvis en el Bàtxelor en Ciències de l’Educació i que ara s’estan centrant a desenvolupar el Màster del mateix nom que hauria d’estar a punt de cara al curs vinent. «No només serà per al públic andorrà sinó que la intenció és internacionalitzar-lo. Per això estem valorant si ha de ser virtual o semipresencial i en quina llengua o quines», va anunciar el ministre.
El Màster en Ciències de l’Educació no serà només per al públic andorrà, sinó que es vol internacionalitzar
En aquest sentit, el Govern vol aconseguir la validació del Consell d’Europa, que considera clau per a «la internacionalització del màster». De moment, com va subratllar Bergan, els experts de l’organisme internacional «estan aconsellant» com pot ser aquest marc educatiu.
Més enllà d’Europa
El titular d’Educació va avançar que els estats iberoamericans també s’estan interessant en el desenvolupament d’aquesta competència. Just aquest dilluns van mantenir una reunió a tres bandes: «Nosaltres, el Consell d’Europa i l’Organització d’Estats Iberoamericans; encara és aviat, però anem pel bon camí», va manifestar el responsable de la cartera d’Educació. A més, seguirà fent difusió dels eixos d’aquest projecte en la reunió del Consell d’Europa a Oslo on participarà la propera setmana.
Fer front als reptes a través de l’educació i la democràcia
El cap de la Divisió d’Ensenyament Superior i Recerca del Consell d’Europa, Sjur Bergan, va detallar en la conferència que va impartir ahir al matí a l’auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria les accions que promou el Consell d’Europa per a l’educació en diversos àmbits com els idiomes, la història, la memòria de l’holocaust i la prevenció dels crims contra la humanitat. Més enllà d’exposar aquestes línies d’actuació, Bergan va remarcar que «l’educació és per a nosaltres una qüestió clau i que no es pot tenir una democràcia sense tenir una dimensió ètica». També va voler destacar la importància de tenir un ambaixador andorrà al Consell d’Europa que prové del món de l’educació.