La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va rebre ahir i abans-d’ahir la delegació d’experts del Consell d’Europa, que assessoren el Govern en l’elaboració del nou Pla Nacional de la Joventut d’Andorra (PNJA). Sobre el contingut d’aquest pla, encara és massa aviat per entrar al detall, però «ells mateixos ens fan preguntes, com ara si tenim una llei de joventut, així que haurem de disposar d’un marc legal específic que comenci a determinar certs aspectes de competències compartides sobre com treballar amb els nostres joves, de manera que segurament aquesta serà una qüestió que haurem de treballar», va avançar Pallarès. A més, va afegir, «necessitem tenir accions i activitats continuades, i per això la cooperació amb les entitats ha de ser un treball conjunt que hem de potenciar, també en processos participatius, com és el cas del Fòrum Nacional de la Joventut».
L’objectiu de la visita d’aquest grup experts ha estat conèixer la situació actual de les polítiques i els serveis adreçats als joves del Principat, mitjançant una agenda de trobades i reunions amb els actors que representen i treballen en benefici d’aquest col·lectiu. Per exemple, els punts joves dels comuns, el carnet jove, el Fòrum, els sectors joves dels partits polítics o tècnics del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, així com de Cultura i Esports o Afers Exteriors.
D’aquesta manera, els experts del Consell d’Europa –pertanyents específicament al Comitè Director per la Joventut del Consell d’Europa (CDEJ) i al Consell Consultiu per la Joventut del Consell d’Europa (CCJ)– han pogut analitzar i conèixer de primera mà la realitat del jovent a Andorra, tot just abans d’iniciar la fase de treball del futur PNJA. «Han estat dos dies de treball molt intens, que han servit perquè es facin una primera impressió de tot el que fem, que ha de donar el tret de sortida a una feina important per desenvolupar les eines o les accions que ens puguin suggerir», va afirmar Pallarés.
Com que acaben d’arribar, de moment encara no han avançat cap suggeriment en concret, però «nosaltres ja estem contents que estiguin aquí, puguem començar la feina, fer un primer anàlisi i que a la tardor o finals d’any poder disposar del seu informe». Un cop el ministeri disposi d’aquest treball, començarà una tasca interna de desenvolupament que durarà uns mesos i que consisteix a posar per escrit els projectes i les propostes. A partir d’aquí, es posarà en comú amb el grup d’experts, així que encara no hi hauria una data concreta per a l’aprovació del pla nacional.
La presidenta del CDEJ, Miriam Teuma, per la seva banda, va explicar que havien trobat un seguit de canvis per impulsar i el primer d’ells seria el mateix pla. «Sabem que no és fàcil resoldre reptes i per això els animen a desenvolupar més plans participatius», va afirmar Teuma. En aquest sentit, «hem descobert situacions d’estudiants i al voltant de la contractació laboral, que a partir dels 18 anys marxen del país», però també «hi ha molta feina ben feta». En resum, segons la presidenta del CDEJ, «la idea seria incrementar la coordinació i veure com es poden comprometre els joves amb el país, i fer-ho a través de processos participatius».
Aquest és el segon pla nacional d’Andorra que rep l’assessorament del Consell d’Europa. El primer ha estat el Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència (PNIA), que actualment es troba en el procés final de redacció.