El risc al·lèrgic més significatiu d’aquesta primavera el representen els pòl·lens de freixe, bedoll i pollancre, amb un índex de grau mitjà (nivell 3 en una escala de 5).
Així ho mostren les dades recopilades en el que portem d’any i que es poden consultar al web www.aire.ad/pollen.php. El portal disposa de l’actualització del calendari pol·línic obtingut a partir dels registres dels anys 2012, 2013 i 2014.
La xarxa de vigilància de qualitat de l’aire del Departament de Medi Ambient i el Laboratori Central de Salut Pública mesuren els nivells de pol·len i espores de fongs per mitjà d’un captador situat a la vall central. Aquest conjunt de dades queda recollit al calendari, que és d’utilitat per a totes aquelles persones amb al·lèrgies o amb interès per conèixer els diferents nivells.
NIVELLS DE POL·LEN/ Els nivells de pol·len presents en el medi ambient determinen la qualitat de l’aire. Atès que hi ha un percentatge significatiu de la població que és sensible o al·lèrgica a aquestes partícules d’origen natural, la informació continguda en aquesta pàgina els ajuda a prevenir els dies de més afectació i els proporciona dades fiables corresponents als diferents tipus de components sistematitzats al calendari pol·línic.
L’al·lèrgia és una resposta exagerada de l’organisme quan entra en contacte amb determinades substàncies provinents de l’exterior. Aquestes substàncies capaces de provocar una reacció al·lèrgica es coneixen com a substàncies al·lergèniques o al·lèrgens. L’al·lèrgia és l’efecte perjudicial d’hipersensibilitat de l’organisme.
Les xifres de persones afectades per alguna al·lèrgia són estimatives Es calcula que un 3% de la població adulta a Andorra pateix rebuig al·lèrgic a algun aliment.
A aquestes xifres cal sumar les de tipus respiratori que causen pòl·lens, àcars, o el pèl de gat, més el rebuig a metalls.