Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Menys talls de llum i més temps sense subministrament el 2022

Segons FEDA, l’import mitjà de l’electricitat a la Unió Europea és un 77% més car per als clients domèstics

Un 40% menys de talls de llum, però un lleuger increment del temps en què no hi ha hagut subministrament. Aquest és el balanç de FEDA respecte de l’any passat. Així, al llarg d’aquest any els clients han tingut un temps d’interrupció del subministrament elèctric que s’ha situat en 16,84 minuts, la qual cosa representa un lleuger increment respecte de l’any passat, quan la mitjana per client va ser de 16,38. En total, tal com informen des de la companyia, durant aquest any s’han efectuat 22 talls per intervencions programades, la qual cosa suposa un 68,75% del total. I, a més, hi ha hagut un total de deu talls per incidents.

Tal com s’ha esmentat, i en comparació amb l’any passat, hi ha hagut un 40% menys de talls, malgrat l’increment del temps d’interrupció. Segons les dades recollides en la memòria anual de FEDA, va ser el 2018 quan es va batre el rècord de temps de talls dels darrers dotze anys. Concretament, el subministrament es va veure interromput un total de 32,41 minuts. En canvi, l’any en què hi va haver una menor afectació va ser el 2015, quan de mitjana els clients només van experimentar talls durant 2,94 minuts.

Així, i tret del 2018, des del 2012 (quan el temps de mitjana va ser de 22,98 minuts) els temps més elevats s’han donat aquests dos darrers anys, el 2021 i el 2022, ja que fins ara, si es descarta el 2018, el màxim temps sense llum havia estat el 2017 amb 13,08.
La memòria de FEDA també recull les dades de satisfacció dels clients amb el servei prestat per la companyia. Cal destacar que l’increment dels preus ha tingut un impacte negatiu quant a la nota que han posat. Així, es passa d’un 8,3 del 2021 a un 7,8 aquest any. Els clients han posat una nota de 6,6 al preu. En canvi, l’any precedent el preu havia estat valorat amb un 7,4, la xifra més elevada des del 2011. De fet, la mitjana en els darrers onze anys s’ha situat al voltant del 7.

Des de FEDA constaten que durant el primer semestre de l’any el preu de l’electricitat a Andorra s’ha situat entre els més competitius d’Europa. Així, per als clients domèstics, el preu mitjà de l’electricitat a la Unió Europea (UE) ha estat un 77% més car. Cal destacar que la tarifa a Espanya ha estat un 115% més cara i a França un 46%. FEDA assenyala que amb l’increment que s’ha fet aquest mes de desembre «continuen sent tarifes molt competitives respecte a l’entorn».

El consum elèctric durant l’any 2022 ha estat marcat per la recuperació de la demanda després de la crisi de la covid, però també s’ha vist afectat, a causa de la crisi energètica, per la necessitat de fomentar l’estalvi energètic. Així, fins al 18 de desembre, el consum ha arribat als 540.000 MWh, xifra que se situa un 6,9% per sobre que el consum de l’any 2021 en la mateixa data.

Per un altre costat, el nombre de clients de FEDA continua evolucionant a l’alça a un ritme similar al dels darrers anys. El nombre de clients ha augmentat el 2022 un 1,85% i la potència contractada s’ha incrementat un 1,7%. El nombre de clients amb instal·lacions fotovoltaiques, en canvi, creix exponencialment i enguany s’ha augmentat en gairebé el 50%.

D’altra banda, segons inclou la memòria de la parapública de l’any passat, FEDA Ecoterm ha fet un gran creixement, amb el desplegament de la xarxa de calor d’Andorra la Vella, l’augment d’energia subministrada per la xarxa de Soldeu El Tarter i la posada en funcionament de la xarxa de fred i calor d’Escaldes-Engordany. L’acollida per part dels clients ha estat «molt superior» a l’esperada i ja es compta amb els suficients per al desplegament de les xarxes i amb peticions de nous afiliats que s’estudiaran en el marc de les possibles ampliacions.

Quant a la càrrega de vehicles elèctrics, FEDA Solucions ha continuat facilitant aquest servei. A la via pública s’ha arribat a assolir un total de 236.807 kwh recarregats, l’equivalent a una mitjana de 13.556 quilòmetres de viatges. Així mateix, la velocitat de càrrega ha augmentat i passa de 6 a 10 kwh.

Per últim, d’entre els projectes d’enguany que encara continuaran durant el 2023, FEDA destaca la línia d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig, que permetrà triplicar la capacitat de transport d’electricitat. Aquesta infraestructura ajudarà a absorbir la producció de noves fonts d’energia renovable i contribuirà a limitar l’efecte dels pics de preus de l’energia als països veïns.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu