L’ocupació hotelera, tant de la darrera setmana com dels dies del pont de la segona Pasqua, va tornar a créixer. Concretament, va marcar una pujada de sis punts, situant la mitjana de dilluns a dijous en gairebé un 42%, i creixent els dies de pont fins al 68%. «Era important que el cap de setmana veiéssim que hi ha hagut una pujada o es mantingués, perquè normalment ho fem a dos dies i aquest cop ha sigut sobre tres», va apuntar el director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, que va celebrar que «la mitja dels tres encara ens ha resultat més alta que altres dies a dos, o sigui que sí que ha anat força bé».
Aquestes xifres s’han marcat amb un total de 25 establiments associats ja oberts. En aquest sentit, Pujol va detallar que «els hotels que estan oberts van tenint ocupació i això va servint als altres per veure que aviat hauran de començar a obrir també». Exactament, hi ha dos establiments al centre que resten per obrir, i que segons el director de l’UHA, aixecaran la persiana de cara a la primera o segona setmana de juny. Un calendari que anirà més enllà en el cas de les parròquies altes com Canillo o la Massana, que segons Pujol, espera que reobrin coincidint amb l’inici de la temporada d’estiu a les estacions d’esquí, que oferiran activitats d’oci familiar i ciclisme de muntanya. Serà en aquest moment que l’UHA calcula arribar a un 70 o 75% dels establiments de la zona oberts.
I pel que fa al lloc de procedència d’aquests clients, els espanyols i especialment els catalans, són els majoritaris. «La proporció, grosso modo, seria de 95% provinent d’Espanya i un 5% de França», va manifestar el director, que va situar els catalans al 80% .
Manteniment fins a l’estiu
D’aquesta manera, tenint en compte el context actual i dels darrers mesos, el més important per l’associació és poder preservar les dades d’ocupació fins que arribi la temporada d’estiu. Segons Pujol, «si ens podem mantenir aquestes setmanes entre el 60 i el 70%, estarà molt bé», i també va exposar que «és fonamental no veure dents de serra en les xifres, tenint una setmana un 68, l’altra un 40, després un 72… perquè això voldria dir que no som un destí fix, sinó més d’impuls, i especialment en temporada baixa, la regularitat és el que et marca».
Sigui com sigui, va reconèixer que es fa complicat marcar objectius perquè «no són cosa nostra, depenen completament de la demanda», a banda que «és difícil que d’aquí al 15 de juny mantinguem cada setmana en creixement, sobretot perquè a mesura que passen les setmanes i va fent més bon temps, la gent sovint tira més cap a la platja».
Un altre element a tenir en compte és que, tal com va compartir Pujol, «les xifres actuals, comparades amb les de prepandèmia, indiquen que faltarien clients encara». No obstant això, va reconèixer que «mirant d’on venim i la situació on estem, et fan ser una mica optimista de dir: els turistes van responent». «És indispensable arribar al dia 15 o 20 de juny observant que estem tenint gent perquè aleshores s’acaben els ERTOs i tothom haurà de treballar amb el que es fa dia a dia», va recalcar el director de l’UHA, que també va apuntar que «hem d’arribar a la data intentant deixar de perdre tants diners com hem perdut fins ara».