Tant la legislació europea com els països de l’entorn estan al dia en matèria de regulació de la biomedicina i Andorra no pot continuar-ne al marge. Amb l’interès de l’Institut Marquès per obrir una delegació al país s’ha reobert el debat fins que el cap de Govern, Antoni Martí, ha assegurat que l’Executiu presentarà un projecte de llei al respecte. Martí ho va anunciar ahir durant la sessió de control del Govern al Consell General, on va garantir «que es legislarà allò que està admès al nostre entorn i respectant el nostre model institucional».
Sense entrar al detall de la cartera de serveis que planteja l’Institut Marquès, el líder de l’Executiu va reiterar que el centre no oferirà «cap tractament que el Consell General no vulgui», ja que el Parlament haurà d’aprovar la legislació que reguli les pràctiques biomèdiques. Martí va insistir que la normativa no es farà només perquè vingui l’Institut Marquès, sinó que serà una legislació global. El cap del gabinet ministerial va reiterar que «ens hem de cenyir a l’entorn europeu».
Responent a una pregunta del conseller liberal Ferran Costa, Martí va afirmar que Andorra s’adherirà al Conveni d’Oviedo (Conveni per a la protecció dels drets humans i la dignitat de l’ésser humà respecte les aplicacions de la biologia i la medicina), però va puntualitzar que «no n’hi prou» i, per això, «es legislarà». El cap de Govern va afegir que «no presentarem cap reserva al Conveni d’Oviedo». Entre d’altres aspectes, el conveni no permet l’ús de tècniques per escollir el sexe d’un embrió, excepte si és per evitar malalties hereditàries relacionades amb el sexe.
CRONOLOGIA / Martí va aprofitar la seva intervenció per repassar el procés de negociació amb l’Institut Marquès. El Secretari d’Estat per a la diversificació econòmica, Josep Maria Missé, es va reunir el maig de l’any passat amb l’Institut Marquès per arribar a un acord perquè les dues parts valoressin la implantació d’una seu del centre mèdic a Andorra. L’Executiu es va comprometre a estudiar la regulació de la reproducció assistida, i l’Institut Marquès a presentar un pla d’accions i inversions. El cap de Govern va repetir que les negocacions continuen.
Per no trair el pacte de confidencialitat, Martí no va revelar cap detall de la cartera de serveis que pretén oferir el centre, però va subratllar que primer cal legislar. Per tant, en paral·lel a les converses amb l’Institut Marquès, el Govern ha de firmar primer el Conveni d’Oviedo, després legislar i, finalment, establir la cartera de serveis. El cap de l’Executiu es va mostrar «molt confiat» que el centre acabarà obrint una seu al Principat. De fet, Martí va fer fa poc una «visita de cortesia» a l’Institut Marquès, en el marc d’un desplaçament que tenia programat a Barcelona.
Finalment, el conseller Costa va matisar que «el turisme reproductiu pot tenir un impacte important» i va ressaltar que la gent acudeix a aquestes clíniques privades per «motius de tipus legal, per estalviar-se llistes d’espera i per la recerca de qualitat». Costa espera que la gent no vingui a Andorra perquè se’ls ofereix serveis que estan prohibits en els països de l’entorn, una circumstància hipotètica que el cap de Govern va negar.