El pla de dimensionament i obsolescència del forn incinerador preveu una adaptació «a les millors tècniques possibles», amb la qual cosa hi ha vinculades un seguit d’inversions per anar adequant el centre amb l’objectiu de reducció en la generació de residus marcada en la llei de l’economia circular i el Pla nacional de residus. D’aquesta manera, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va destacar que «quan no sigui requerit perquè s’està valoritzant» totes les fraccions de residus previstes «es tancarà». No es va voler posar una data sobre la taula, però va reconèixer que dins la política de «residu zero» aquest propòsit és previsible. En aquest sentit, el pla de dimensionament preveu una inversió de sis milions d’euros per adaptar la turbina, perquè es pugui fer «amb menys residus i més energia» per alimentar la xarxa de calor, i alhora també s’ha calculat un milió per «reduir la capacitat» del forn. A més, estan previstes millores en la seguretat.
De manera paral·lela a aquest dimensionament de la planta de tractament de residus, s’ha apostat per una reducció de les emissions. De fet, els objectius més ambiciosos s’avancen sis mesos. Així ho va posar en relleu la titular de Medi Ambient en el marc de la seva compareixença al davant de la comissió legislativa de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, en la qual va detallar els nous objectius de reducció i reciclatge de residus que es preveu en el Pla nacional de residus i que apunten que al 2035 s’assoleix un reciclatge del 65%, incidint en algunes fraccions com l’orgànica o el tèxtil.
En relació amb això, la ministra va destacar que s’ha impulsat un reglament que fixa nous valors límits d’emissions a l’atmosfera i nous paràmetres, alhora que s’incrementa el control en l’admissió de residus a la planta. Cal destacar que l’obligació d’aplicar unes restriccions més dures en les emissions estava previst per a finals d’any, però que s’ha optat per avançar-ho i fer que siguin obligatòries a partir del juliol.
Durant la compareixença es va posar en relleu la voluntat d’avançar cap a la política de residu zero. En aquest sentit, s’ha posat sobre la taula el pla d’obsolescència i dimensionament del forn incinerador, ja que s’ha d’adaptar a aquest objectiu. La idea és que el centre vagi optant per «les millores tecnologies disponibles» i per aquest motiu es preveuen un seguit d’inversions que poden arribar als 9,5 milions. Així, es calculen sis milions per a un canvi de turbina que permetrà que amb menys residus tractats es pugui produir més energia, i, per tant, «es millorarà encara més l’eficiència», a més d’un milió per reduir la capacitat del forn.
Finalment, la ministra també va manifestar que caldrà apostar per una millora en la recollida selectiva en el marc de les concessions que han d’impulsar els comuns de cara a l’any que ve, i quant a la responsabilitat ampliada dels productors va destacar que «mai hem parlat d’impostos», ja que al contrari, el que s’està fent és apostar pels incentius.
Consum energètic / D’altra banda, i qüestionada pels mitjans de comunicació sobre l’increment en el consum d’energia registrat per part de les estacions d’esquí durant el mes de desembre, Calvó va recordar que estem davant «un any complicat» pel que fa a la meteorologia, amb poques precipitacions que han fet que l’obertura de pistes «implicava» haver de fer neu artificial. De totes maneres, va remarcar que «han intentat estalviar en altres punts on podien com la restauració», i va concloure que era complicat «reduir el consum» si no es podia deixar de fer neu de cultiu, segons informa l’ANA.