Cal tenir en compte que quan es decideix emigrar d’alguns països, es perden certs drets, i Espanya no n’és l’excepció, doncs si es decideix sortir d’aquesta sense feina durant més de 90 dies, es perd la targeta sanitària, i amb ella, la sanitat. A més, també es perd el dret a vot, ja que si ets espanyol i resideixes a l’estranger, de forma permanent o temporal, no pots participar en les eleccions municipals. Tot i això, sí pots sol·licitar el vot per participar en les autonòmiques. Les properes són el 24 de maig. Primer però, s’ha de comprovar que s’estigui ben inscrit, en el cas dels espanyols residents a Andorra, tenien fins al 13 d’abril per anar a l’Ambaixada Espanyola del Principat i reclamar o consultar informacions pel cens electoral.
Un cop fet aquest pas, es pot demanar la sol·licitud de vot al mateix ens fins demà 25 d’abril. Amb la petició acceptada, es podrà votar a les eleccions de varies comunitats autònomes d’Espanya, com són: Aragó, Principat d’Astúries, Illes Balears, Canàries, Cantabria, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Comunitat de Madrid, Regió de Múrcia, Comunitat Foral de Navarra i La Rioja.
Espanyols al Principat / Segons xifres oficials, actualment hi ha vora de 46,5 milions de ciutadans espanyols vivint a Espanya, però n’hi ha molts més que han hagut d’abandonar el país en busca de noves vides i maneres de continuar amb el seu futr. Un total de 2’2 milions de ciutadans espanyols, viuen en aquest moment, fora de l’Estat. I fins a la data d’avui l’1’3% d’aquests emigrants, aproximadament uns 25.500, estan inscrits i registrats a l’Ambaixada Espanyola d’Andorra.
El Consolat Espanyol del Principat, però, comenta que hi ha una petita disminució vers aquestes inscripcions, i que aquesta s’ha fet notable sobretot en els darrer tres o quatre anys. Tot i que no saben perquè pot produir-se aquesta disminució, pot ser que tingui relació amb la crisi, doncs Andorra tampoc s’ha salvat de tenir menys llocs de treball i menys oportunitats per als estrangers.
A més, el Consolat comenta que també es produeixen baixes amb força regularitat, encara que no les assenyalin com a xifres alarmants, expliquen que cada setmana hi sol haver alguna baixa, ja sigui perquè la persona torna a Espanya o perquè finalment ha aconseguit la residència andorrana, i per tant, ja no és necessari que estigui inscrita l’Ambaixada.
El Consolat afirma, però, que sí s’ha notat una gran disminució en la renovació de passaports, tot i que a llarg termini, doncs deu anys enrere, se’n feien uns 4.000 a l’any, mentre que ara se’n fa la meitat. També és veritat, que cada cop més emigrants, prefereixen no inscriure’s als cens pertinents per no perdre precisament alguns dels seus drets.