Search
Close this search box.
Lídia López

Les trucades al Cos de Banders creixen un 27% durant el 2020

Teixidó apunta que la tendència seguirà a l’alça per la sensibilització de la societat

El Cos de Banders va atendre durant l’any 2020 un total de 2.451 trucades, és a dir, un 27% que el 2019. Segons va explicar a EL PERIÒDIC el cap dels Banders, Ferran Teixidó, les demandes més freqüents van ser pels danys causats per les espècies regulables, la fauna, o per part dels caçadors.

De fet, segons va considerar Teixidó, les peticions al cos mitjançant el número 148 «tenen una tendència d’anar en augment», és a dir, que l’increment no ha estat causat per cap succés extraordinari, sinó que és el que ha anat passant al llarg dels anys des que està actiu el telèfon. Així, segons es pot observar en els registres disponibles a partir del 2016 –malgrat que el número s’activés el 2015–, aleshores es van registrar un total de 965 trucades, cosa que es tradueix en un augment del 153% entre el 2016 i el 2020 en relació amb el volum de trucades. Als anys restants dins d’aquest període, s’han anat registrant augments continus però amb xifres dispars, entre el 10 i el 50% entre anys, i amb xifres absolutes de: 1.458 trucades el 2017; 1.769 el 2018; i 1.928 el 2019. I tot plegat, pel cap dels Banders, es deu per «la sensibilització creixent de la societat a trucar a un servei com és el Cos de Banders».

Entrant al detall de les peticions rebudes, Teixidó va reconèixer tres grans motius: l’avís dels caçadors un cop han abatut una peça, els danys provocats per les espècies regulables, i la informació sobre la fauna. Pel que fa a les espècies regulables, el cap del cos va explicar que la major part dels danys van ser provocats pels porcs senglars. En concret, el cos ha rebut 278 trucades per aquesta motivació.

Pel que fa a la caça, Teixidó va apuntar que també s’ha observat un lleuger augment de les trucades que els caçadors han de realitzar al cos un cop tenen un animal caçat. En aquest sentit, segons el cap dels Banders, hi ha hagut dos aspectes que han provocat l’increment: en primer lloc, el fet que els caçadors del país no han pogut sortir d’Andorra, cosa que ha significat «una gestió molt important de les espècies regulables mitjançant els plans de caça»; i també, pel fet que el darrer any s’han augmentat els plans de caça d’espècies com el mufló, el cabirol o l’isard, i això també s’ha traduït en més captures per gestionar des del cos.

Finalment, el bloc relacionat a la fauna, i que segons Teixidó suposa gairebé un 30% dels motius de les demandes, inclou les trucades per informar de la presència d’un animal ferit o mort, o simplement per avisar que es troba en un indret poc habitual. Així, durant l’època de confinament per la pandèmia del coronavirus, el cap dels Banders va recordar que molta fauna salvatge va baixar molt a les zones urbanes precisament per la poca presència als carrers i carreteres de persones, i «vam tenir moltes trucades en relació amb això». «Amb l’aturada de la societat que vam viure, la fauna es va acostar més als nuclis», va apuntar.

I pel que fa a l’inici d’aquest 2021, el cap dels Banders va compartir que les demandes són similars, o fins i tot una mica superiors, novament per l’augment de les peticions vinculades a l’activitat cinegètica, reiterant la tendència a l’alça del servei d’atenció telefònica del cos de Banders. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu