Search
Close this search box.
Anna Casanova

Les associacions carreguen contra la gestió pública de la salut mental

Les entitats lamenten que encara no s’hagi trobat una persona que pugui liderar el Pisma

L’Associació de Familiars de Malalts Mentals (Afmma) i l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra) van assegurar ahir en una roda de premsa que la gestió de la salut mental per part de l’Executiu no és suficient, tot exposant les mancances que consideren necessàries de solucionar. D’una banda, la presidenta de l’Adjra, Sandra Cano, va explicar que fa un any, les associacions es van reunir amb la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, perquè consideraven primordial que hi hagués una persona que pogués liderar el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (Pisma). Tanmateix, «hem llegit recentment a la premsa que encara no la tenen i ara començaran tot just a fer la recerca», va lamentar Cano. Sobre el Pisma, la presidenta de l’Adjra també va apuntar que fa temps que demanen una escola o un espai terapèutic per a menors que pateixen depressions, trastorns alimentaris o que han passat per un trauma, ja que «estem cansats que hi hagi derivacions fora del país a conseqüència de no tenir el recurs aquí», va fer saber, tot indicant que aquest espai no s’ha contemplat al Pisma.

Per la seva banda, la presidenta de l’Afmma, Rosa Lluís, va expressar que es parla molt de l’estigma, però que per lluitar contra ell no tot es pot centrar en realitzar xerrades i trobades en zones tancades per parlar de les malalties i, a més, els malalts, les famílies i la ciutadania han d’estar convidats. «No volen que es parli d’ells sense estar presents ni representats, i se senten molt discriminats», va remarcar Lluís. Sobre la discriminació, va fer la comparativa que, d’una banda, un malalt que ha de ser ingressat a l’hospital per un mal no relacionat amb la salut mental pot gaudir d’una habitació individual amb una sèrie de comoditats, com una televisió, el poden visitar a la seva habitació i té garantia de la seva intimitat, ja que ningú sap de què l’estan tractant. En canvi, va observar que un malalt de salut mental comparteix habitació amb un altre pacient que a vegades té un trastorn molt més greu, i sobretot, els menors no tenen intimitat a la planta. A més, Lluís va expressar que els sanitaris estan desbordats de feina i això ho pateix el malalt. Amb relació als menors ingressats a la quarta planta de l’hospital, Cano va apuntar que «és lamentable que només tinguin dos dormitoris, quatre llits en total».

Quant als joves, una altra de les problemàtiques que van ressaltar les dues associacions és el consum de drogues. Així, la presidenta de l’Afmma va considerar que és una «xacra» preocupant al país, també per a les famílies, que tenen molta vergonya de tractar el tema. «Molts comencen a consumir a la Gavernera o a la pressó, però els ministeris es passen la pilota i el treball en xarxa no es posa a la pràctica mai», va apuntar Cano. Alhora, les dues representants van informar que es troba a faltar la implicació del Ministeri d’Educació pel que fa a la formació en matèria de construcció per als joves que han patit malalties de salut mental, els quals «com que no tenen estudis no poden aconseguir feina», va destacar ala presidenta de l’Adjra. A més, van insistir que falta interès en les taules de treball que es duen a terme amb els ministeris, ja que segons van indicar, no segueixen ni calendaris ni dates per tirar endavant les propostes.

Finalment, i amb motiu del comunicat que va emetre el Govern ahir conforme el Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) obrirà les portes pròximament, ambdós associacions van proclamar que no coneixien que el centre anés a obrir, ja que no els havien informat de cap avançament des de la seva única visita fa uns mesos. Amb tot, van lamentar que el CREI no pugui acollir a tots els joves que necessiten ser atesos per les insuficiències que hi ha. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu