Els operadors han constatat un augment de les tarifes aèries durant aquest estiu, el qual «pot arribar a afectar algunes de les persones que hagin reservat les seves vacances a darrera hora», va explicar la vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones, qui també va assegurar que aquesta variació se situa «entre el 10% i el 15% aproximadament», a causa de l’augment del preu del carburant, entre altres factors com, per exemple, l’estabilització de la demanda després de la pandèmia. No obstant això, Terrones va assenyalar que aquest contratemps no incidirà en una gran part d’aquests clients que compren el viatge amb antelació, una pràctica que és «el més habitual». Pel que fa a les agències, la vicepresidenta de l’AAVA va indicar que aquestes «no s’han vist afectades directament», i va confirmar que, malgrat les circumstàncies, «la gent no deixarà de viatjar, però potser canvia els seus hàbits». A tall d’exemple, va incidir que poden arribar a establir límits, com marxar set dies en lloc de 10, canviar la destinació o, en comptes d’anar més lluny, fer un viatge de mitja distància o a països de més proximitat.
Altrament, les agències de viatges han detectat que «el percentatge d’acceptació de pressupostos durant els darrers mesos està sent prou elevat», va indicar Terrones i, paral·lelament, s’ha notificat un increment del retorn dels clients que les agències havien perdut abans de la pandèmia, «els quals potser s’ho gestionaven per les seves pròpies vies», va remarcar la vicepresidenta de l’associació. Els motius d’aquest canvi podrien ser, principalment, deguts a «la cerca de més seguretat o a la professionalització que aporta contractar les vacances mitjançant una agència».
Sobre Andorra, el turisme emissor «està aportant uns beneficis molt positius des de juny i també durant el juliol, uns resultats que segons les previsions es mantindran a l’agost», va expressar Terrones. Entre les destinacions predilectes, els territoris amb platja i les illes com Mallorca i Eivissa són les que més èxit tenen, però també s’estan venent molt bé els viatges als Estats Units o al centre d’Europa. D’altra banda, a nivell de turisme receptiu «s’espera que el mes vinent sigui molt més fort que els anteriors», malgrat que estigui sent «un estiu important», tal com va assegurar la vicepresidenta de l’AAVA. De moment, les agències encara no tenen dades a la seva disposició, perquè la temporada està en marxa, tanmateix, «sí que podem dir que el nombre de vendes és bastant superior a aquests dos darrers anys» i, en aquest sentit, «pràcticament estem obtenint les mateixes xifres de l’any 2019», va asseverar Terrones.
L’extraordinari increment dels preus dels combustibles a conseqüència de la situació econòmica i geopolítica que s’està vivint té un gran impacte sobre els costos operatius directes. Amb tot, la cancel·lació dels vols a causa de les vagues dels treballadors d’algunes aerolínies també podrà arribar a ser una problemàtica rellevant per aquells que vulguin desplaçar-se aquest estiu.