El COMA llença una secció al seu web per ajudar la població a «autoguiar-se» la malaltia
L’atenció primària es troba actualment al «límit de l’humanament possible», en paraules del tresorer del Col·legi Oficial de Metges (COMA), Xavier Avellanet. I és que arran de l’esclat de la variant òmicron al país les consultes al metge referent s’han multiplicat a nivells «desbordants» que estan a punt de provocar el «col·lapse». «Cada metge atén unes 50 visites diàries, entre presencials i telemàtiques, tant de coronavirus com d’altres patologies, però la majoria, un 70%, té a veure amb la covid-19», va afirmar la vocal del COMA Roser Bellmunt. La presidenta, Meritxell Cosan, per la seva banda, va preveure que malgrat que «el dia no té més hores» per atendre tots els malalts, el nombre de casos anirà a l’alça els pròxims dies i calcula que a finals de setmana es passarà dels 3.300 actius actuals a superar els 4.000. A més, va alertar que la situació es podria allargar un parell de setmanes, tenint en compte que «ni Catalunya ni nosaltres –i ells van uns 10 dies avançats– no hem arribat al pic de contagis» d’aquesta sisena onada.
Justament amb la voluntat d’alleugerir la pressió sobre l’atenció primària, el COMA va presentar una secció a la seva pàgina web que a través de pregunta-resposta «autoguia» l’usuari amb símptomes o que ha estat contacte de positiu, responent possibles dubtes i evitant acudir al metge. «Ens hem adonat que hi ha molta confusió i la gent no sap com ha d’actuar. Amb aquesta eina sabran quina pauta seguir en funció de cada cas», va assenyalar Bellmunt, mentre que Cosan va recordar la importància de fer-se les proves en el moment adequat, ja que s’ha detectat «un excés de realització de TMAs» a la plaça de braus. «A vegades entrem en pànic i de seguida que sabem que som contactes d’un positiu ens fem la prova, però potser encara no hem incubat el virus i generem una sensació de falsa seguretat», va explicar la presidenta. De fet, segons els metges, moltes de les visites són purament informatives, de manera que a partir d’avui es podran resoldre responent l’enquesta en línia. Bellmunt també va destacar que aquesta nova secció enllaça amb la plataforma que gestiona la baixa de la CASS, per evitar el cúmul de «feina burocràtica» del metge referent que «treu temps a la dedicació sanitària».
Així mateix, Bellmunt va apuntar que entre un 15 i 20% de la població contagiada patirà covid persistent i, per aquest motiu, des del Ministeri de Salut s’ha creat un qüestionari que s’enviarà automàticament a tots els positius després de tres mesos d’haver passat la malaltia i tenir així una referència sobre aquesta incidència al Principat.
Vacunació i gestió
Tant Cosan com Avellanet i Bellmunt van reconèixer que hi havia una «confiança» general en què la vacunació permetria la immunització de grup i que, finalment, «no ha estat així». «És cert, però, que ha ajudat a portar la pressió hospitalària, i també ho és que ningú esperava la variant òmicron […] Sort que quan va arribar ja teníem el 80% de la població vacunada», va admetre Cosan.
Quant a la gestió del Govern, Avellanet va considerar que «no hi ha cap país al món que ho hagi fet de manera modèlica i no seria ètic criticar només errors concrets». Per a ell, l’única «recepta» per posar fi a la pandèmia és «tancar tota la població mundial durant 15 dies, però això és impossible». Així doncs, el COMA va fer una crida a la responsabilitat, seguint les mesures decretades i fent ús del seu nou apartat web per permetre els professionals encarregar-se només dels casos més greus.
Salut detecta 300 nous positius i hi ha més de 3.300 actius
Durant les darreres hores el Ministeri de Salut ha detectat 300 nous positius de coronavirus. Aquests contagis es tradueixen en un nou augment significatiu dels casos actius, que se situen en els 3.312, 168 més que en la darrera actualització sanitària. Pel que fa a les recuperacions, la xifra total és de 21.349. En relació amb la pressió hospitalària, hi ha 13 persones (+1) ingressades a planta i 14 a l’UCI, de les quals 10 es troben sota ventilació mecànica. Quant a la població escolar, continuen havent-hi 34 aules sota vigilància passiva i les defuncions es mantenen en 141, després de la mort d’un home de 77 anys aquest dilluns. Finalment, des de l’inici del pla de vacunació s’han administrat 136.916 vacunes, de les quals 57.570 corresponen a primeres dosis, 56.392 a segones i 22.954 a terceres.