Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

L’arribada del PS al poder va inquietar els ‘pretorians’

Si una cosa no se li pot retreure a Macià Alavedra és haver estat desconnectat de l’actualitat política i social d’Andorra. L’exconseller d’Economia de la Generalitat no va utilitzar el Principat com un simple paradís fiscal del qual se’n desconeix pràcticament tot, sinó que seguia de prop els canvis que es produïen a les Valls. Ni que només fos per vetllarmillor pels seus capitals refugiats entre les muntanyes andorranes.

Els primers dies de maig de l’any passat, quan amb prou feines feia una setmana que el Partit Socialdemòcrata havia guanyat les eleccions generals, Alavedra va moure els seus fils per saber fins a quin punt un Govern de centreesquerra a Andorra era una amenaça per als seus interessos. En una de les converses telefòniques intervingudes que figuren al sumari, realitzada el 4 demaig de l’any passat amig matí, Alavedra comenta amb Philip McMahan Bolich Jr, àlies Jesús, el resultat de les eleccions del 26 d’abril. L’exconseller català volia saber si el futur Executiu socialdemòcrata mantindria el secret bancari i l’etiqueta de paradís fiscal. Bolich va tranquil.litzar Alavedra assegurant–li que la condició de paradís fiscal no es modificaria, com a mínim, durant els quatre anys següents. Dos dies després, el 6 de maig, Alavedra va rebre una altra trucada en què se’l convidava a trobar-se amb «el ministre d’Economia d’Andorra», aleshores en funcions.

L’exconseller convergent no en devia tenir prou amb aquestes explicacions i va manifestar a Lluís Prenafeta les seves inquietuds. Va ser aleshores que Prenafeta va facilitar a Alavedra el contacte de J. M. P., que ocupava un càrrec rellevant en una entitat financera andorrana i que coneixia de primera mà la situació. En el sumari no es detalla quina va ser la resposta de J. M. P. a Alavedra sobre aquesta qüestió, però no devia ser excessivament tranquil•litzadora tenint en compte que l’expolític va decidir retirar 300.000 euros d’un dels seus comptes al Principat el mes següent. Sigui casualitat o no, tant les investigacions com els moviments de capitals més delators del cas Pretòria coincideixen amb les setmanes immediatament posteriors a les eleccions, a la constitució del Consell General i al canvi de Govern.
El que es dedueix del sumari és que Alavedra no estava del tot ben assessorat. L’etiqueta de paradís fiscal d’Andorra no va durar ni un any des del canvi de Govern i encara que hagués durat de poc li hagués servit, ja que el secret bancari no és –ni ara ni abans– oposable a comissions rogatòries internacionals per delictes de blanqueig.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu