L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) va celebrar, el passat 10 de desembre, la primera reunió oficial de la seva nova junta directiva, que va servir per posar en marxa els punts prioritaris del pla estratègic i per aprovar un posicionament oficial amb relació a l’informe jurídic encarregat pel Govern sobre la interrupció voluntària de l’embaràs.
L’ADA va considerar un acte de transparència que el Govern s’hagi avingut a lliurar-lo a l’entitat, tenint en compte que aquesta té un interès legítim sobre els drets de la dona i, concretament, del dret a avortar. Així mateix, l’ADA va valorar positivament la creació del Servei d’Atenció a la Dona, que permet donar suport a les dones que volen avortar, i ho va considerar un pas necessari i molt important.
L’Associació de Dones d’Andorra també va considerar que l’informe dona una opinió inequívoca de la convivència de la Constitució andorrana amb la legalització de l’avortament, si bé apunta límits institucionals. Així, l’ADA es mostra convençuda que la diferenciació entre fetus i embrió (de menys de 14 setmanes) pot obrir la porta a la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs, i no només en els tres supòsits bàsics (malformació del fetus, violació i perill de la vida de la mare).
Pel que fa als elements institucionals i polítics mencionats en l’informe que podrien frenar aquesta despenalització, l’ADA els entén, però manifesta que no és el seu debat, ja que el seu objectiu és la defensa dels drets de les dones, que mai poden ser inferiors a aquestes consideracions.
Per aquest motiu, des de l’ADA van considerar que aquest informe reforça la demanda de l’associació de despenalitzar l’avortament, almenys en els tres supòsits bàsics i com a primer pas. Al mateix temps, l’ADA va veure també imprescindible que s’ofereixi una bona educació sexual des de l’adolescència, així com un servei d’assessorament familiar.
Finalment, en la reunió de divendres passat es va acordar que la nova representant de l’ADA a l’assemblea general de la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco (CNAU) serà la vocal de relacions internacionals Clàudia Cornella.