Search
Close this search box.
Lídia López

La variant delta està darrere de tots els contagis actuals de la Covid-19

Benazet demana a la població ser molt curosa amb l’ús de la mascareta en ambients d’interacció

Els estudis genòmics de les mostres aleatòries que es prenen entre els tests diagnòstics que es fan al Principat, així com l’anàlisi de les aigües residuals, determinen que la totalitat dels casos positius en coronavirus actualment a Andorra són de la variant delta. Així ho va informar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va considerar que això també justificaria el repunt actual de contagis perquè «és molt infectiva», i de fet, «una persona infectada pot contagiar molt abans de tenir símptomes».

En aquest sentit, el ministre va compartir que la darrera jornada s’havien detectat 34 nous positius al país, dels quals 28 eren persones no vacunades o amb la pauta incompleta i sis tenien les dues dosis del vaccí. Així, el total de contagiats al país va incrementar-se fins a les 14.498 persones. D’altra banda, es van concedir 16 altes d’un global de 14.004, fet que va comportar que els casos actius tornessin a créixer, situant-se en 367. D’aquests, n’hi havia set ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: cinc eren a planta i dos a l’UCI i sota ventilació mecànica –es tracta d’un turista català i d’una persona amb errada vacunal–. I, afortunadament, no es va haver de lamentar cap defunció i la xifra d’òbits va restar en 127.

Entrant a observar l’evolució de la campanya de vacunació, Benazet va exposar que el total de dosis administrades ahir era de 86.678, situant els vacunats amb una dosi en un 74% de població major de 16 anys, i d’un 53% els que ja tenien la pauta completa. Sigui com sigui, el titular de Salut va fer èmfasi en el fet que «els vacunats també es poden infectar, tot i que molt menys», recordant que entre els darrers positius «hi ha molts més casos de no vacunats». A més, Benazet també va recordar que en cas de contagi, l’experiència britànica i israeliana ha demostrat que es redueixen en percentatges molt importants tant els casos greus de la malaltia, els ingressos hospitalaris, les defuncions, les seqüeles i els casos de Covid persistent. «El camí de la lluita segueix sent el mateix: hem de continuar vacunant-nos per protegir-nos i per aturar la transmissió del virus». 

No obstant això, entre els plans del Govern no s’hi troba, a hores d’ara, dur a terme una vacunació massiva dels joves d’entre 12 i 16 anys, sinó que el ministre va indicar que el model que la comissió científica està valorant és el britànic: vaccinar només els menors de 16 anys fràgils o que conviuen amb persones sensibles. Al voltant d’aquesta qüestió, cal posar en relleu que ahir l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va aprovar l’ús del fàrmac de Moderna en aquesta franja d’edat, afegint-se així a la de Pfizer.

Per cloure al voltant de les vacunes, Benazet va fer referència a les declaracions mitjançant les xarxes socials de la consellera general Carine Montaner, titllant les mesures de «dictadura sanitària» i alertant de futures demandes judicials pels efectes secundaris de les vacunes. En resposta, el ministre va negar l’afirmació sobre que les vacunes estan en fase experimental, i va confirmar que han passat totes els passos d’investigació corresponent: «És absolutament fals, i ho dic rotundament, que s’estan fent experiments». A més, sobre les suposades comparacions amb l’holocaust nazi, Benazet va compartir que «comparar la gestió de la pandèmia amb l’holocaust nazi és una manca de respecte molt gran per a les persones que van patir l’holocaust i per a la gent que avui dia encara lluiten per fer front a la pandèmia», afegint que «és una comparació que no té cap sentit».

Finalment, el titular de Salut va apel·lar als ciutadans a extremar les mesures sanitàries davant d’aquest rebrot, i en especial de qüestions com l’ús de la mascareta en espais exteriors. En aquest sentit, Benazet va afirmar que l’Executiu no voldria haver de fer marxa enrere en la mesura, i per això va demanar a la ciutadania que en faci ús en espais d’aglomeració o quan es tingui interacció amb altra gent per prevenir la transmissió del virus. «Algunes persones grans m’han traslladat que quan veuen algú sense mascareta en punts de concurrència els fa sentir insegures, i penso que no ens costa res fer aquest gest per no haver de tirar enrere aquesta mesura, i no ho dic com a amenaça», va manifestar. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu