Search
Close this search box.
Lídia López

La UHA planteja ampliar els ERTOs fins al mes de març pel futur incert

La possible manca de visitants internacionals fa que l’entitat auguri una mala temporada

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va oferir ahir una roda de premsa per fer el balanç de la campanya d’estiu i una previsió de la temporada d’hivern, que plantegen com una «incògnita». La incertesa per la previsible manca de grups internacionals fa que l’entitat posi sobre la taula la conveniència d’allargar les mesures del Govern sobre les plantilles i auguri tancaments d’establiments els mesos de tardor per la manca de turistes.

El president de la UHA, Carles Ramos, va assegurar que avui dia no han pogut fer cap previsió de cara als pròxims mesos perquè «amb el pronòstic d’un repunt fort de coronavirus entre octubre i novembre es fa molt complicat». En qualsevol cas, Ramos sí que va apuntar a una campanya en la línia de la de juliol i agost pel que fa al tipus de visitants i les seves reserves. «Creiem que el més freqüent seran les reserves amb poca antelació per part d’un mercat de proximitat», va detallar.

I és que, segons va assegurar el president de l’UHA, «la touroperació internacional serà complicada» i això suposa la pèrdua d’una part dels visitants significativa: l’entitat calcula que entre el 30 i 35% del turisme d’hivern correspon a grups internacionals. En aquest sentit, el president va assegurar que encara no s’ha celebrat cap reunió amb la resta d’agents implicats, si bé ja s’han plantejat trobades per «compartir impressions i copsar cap on anirà l’hivern». 

Així mateix, preguntat pel que fa a la possibilitat de fer proves diagnòstiques als turistes, Ramos va considerar que, de moment, «s’ha de prendre amb cautela perquè no hi ha ni l’operativa ni el cost». Tot i això, estudiaran la possible proposta un cop se’ls plantegi, apuntant al fet que «tot el que sigui positiu i vengui imatge de seguretat, hi donarem suport».

Tancament a la tardor 

Però fins a la temporada d’hivern, els establiments hotelers han de fer front a la tardor, uns mesos que juntament amb els de primavera, representen la temporada baixa. D’aquesta manera, segons va detallar el director de la UHA, Jordi Pujol, l’entitat està fent els primers sondejos entre els seus associats per determinar quants optaran per abaixar la persiana mentre no repunta el turisme, si bé alguns estan estirant l’estiu fins al final de setembre.

En qualsevol cas, Ramos va reconèixer que tots els hotels que hagin restat tancats a l’estiu, no obriran durant aquests dos mesos fins a la campanya d’hivern, i que, «si les previsions per aquesta no són mínimament positives, hi ha moltes opcions que segueixin tancats». De fet, al voltant d’aquest període de tardor, Pujol va recalcar que les festivitats d’Espanya, un dels principals mercats, tampoc s’escauen de la millor manera per tal de gaudir de ponts llargs que contribueixin a la seva sortida del país.

No obstant això, la UHA no tenia constància de cap establiment que hagués hagut de tancar definitivament a causa de la pandèmia, malgrat que eren conscient de què encara queden mesos de dificultats. És per aquest motiu que la seva posició era la d’allargar les STCT i RJL almenys fins al març de l’any vinent «perquè no sabem realment el què passarà». Aquesta incertesa i complicació dels viatges internacionals també influeix a l’hora de calcular el tipus de treballador que serà necessari i la quantitat, ja que a banda del «nucli» de treballadors que pot tenir un hotel de forma fixa, Ramos va recordar que enguany, potser «serà més fàcil portar gent de zones properes que anar a buscar temporers lluny».

Un estiu de caps de setmana

Finalment, pel que fa al balanç estival, la UHA havia calculat que l’ocupació de juliol havia estat del 42% i d’un 76% a l’agost, xifres similars a les de l’any passat. Aquestes xifres «són millor del que ens esperàvem al reobrir», va apuntar Pujol, si bé va matisar que «ha estat un desastre en comparació amb un estiu normal». Això és degut al fet que l’entitat considera estiu també els mesos de maig i juny, i enguany han estat tancats; i també al fet que un només estaven oberts un 80% dels seus associats. Per tant, fent el recàlcul de l’ocupació si hi hagués hagut tots els llits disponibles, la UHA arriba a la conclusió que l’ocupació hauria estat del 61% a l’agost i el 33% al juliol. «No ha estat un estiu per emmarcar», va lamentar per la seva banda Ramos.

En afegit, les dades de la UHA també reforçaven que enguany, la major part dels turistes eren d’origen espanyol, i en especial català, i també francès, amb estades curtes reservades a última hora. A més, també havia augmentat el turisme de natura i esport, fugint de les aglomeracions. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu