Search
Close this search box.
PUBLICITAT
El Periòdic d'Andorra

La UHA celebra el termini d’un mes per consolidar les plantilles

  • L’empresari podrà suplir les baixes dels recent contractats sense tornar a pagar ni perdre quota

GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Treballadors esperen el torn per començar a fer tràmits al Servei d’Immigració, a Escaldes-Engordany Foto: TONY LARA

L’empresariat andorrà està satisfet de les modificacions que el grup parlamentari Demòcrata va presentar el passat febrer a la Llei d’immigració i que el Consell General aprovarà avui, per facilitar la contractació de treballadors estrangers d’una banda, i facilitar l’arribada d’empreses estrangeres i la internacionalització de les empreses andorranes, de l’altra. La primera de les mesures afecta de ple el sector de l’hoteleria i la restauració.

El director de la Unió Hotelera (UHA), Òscar Julián, va reconèixer ahir que «tant a l’hoteleria com a la restauració hi ha molta mobilitat». I va felicitar la mesura que permetrà als empresaris contractar un segon treballador estranger sense perdre quota ni haver de tornar a pagar el permís de treball, si el primer els fa el salt al cap d’un mes d’haver integrat el lloc de treball. «La mesura es veu positivament des del sector» va afirmar Julián, però va matisar que «una gran majoria d’associats pensa que en cara es queda curta». I és que si la majoria de treballadors estrangers que contracten hotelers i restauradors sol abandonar el lloc de treball al cap d’un mes, «consolidar les plantilles costa una mica més perquè sol haver-hi encara molta mobilitat fins al tercer mes de contracte» va argumentar el director de la UHA, afegint que «l’idoni seria que la mesura s’allargués durant el primer trimestre».

Un pas positiu / No obstant això, Julián va reiterar que «és un pas positiu tot i que entenem que es queda curt, perquè sovint l’hoteler o el restaurador que necessita contractar 25 o 30 persones per assegurar la temporada, quan arriba a la meitat del període contractual, ja ha perdut la meitat dels treballadors». I per això va defensar que «caldria prendre alguna mesura perquè quan hi ha tanta rotació alguna cosa falla, no pot ser que un treballador passi per quatre empreses diferents en tres mesos». El director de la UHA també va explicar que les opinions dels empresaris no coincideixen en quant a les mesures que caldria prendre per evitar pispar-se el personal els uns als altres.

Així, «si uns defensen que la quota ha de ser de l’empresari, altres volen que sigui del treballador però amb certes condicions» va argumentar. I va recordar que a banda de perdre el treballador, «l’empresari que l’ha sol·licitat i li ha pagat el permís de treball, pateix un greuge comparatiu, quan el treballador se’n va a treballar en una altra empresa que ni tan sols ha demanat quota». A més, Julián també va apuntar que «tot i que no poden canviar de sector, el sector del turisme, l’hoteleria i la restauració és molt ampli», per explicar una vegada més, la rotació dels treballadors del sector, «sobretot» –va afegir– «en localitats com ara el Pas de la Casa, on la demanda és recurrent i és notori que pocs treballadors del país estan en situació de poder-s’hi desplaçar cada dia». Per això, va defensar una quota de temporada que «en situacions com la del Pas de la Casa, permetés als empresaris recuperar les baixes».

Prioritat als locals / Amb tot, Julián va ser taxatiu a l’hora de defensar el mercat laboral nacional: «És evident que l’empresari d’Andorra és el primer interessat en crear riquesa al país i per això, si els candidats tenen la mateixa qualificació sempre preferirà contractar algú d’aquí». I va assegurar que «s’està contractant perquè també tenim gent molt qualificada». El director de la UHA va reiterar que «davant dos perfils similars, l’empresari prefereix el treballador del país» tot i defensant que «també és de sentit comú, qualsevol empresari procura contractar el perfil idoni i que la contractació, en quant a tràmits, tingui la menor repercussió econòmica possible».

L’opinió de la CEA / La secretària de la Confederació Empresarial (CEA), Sílvia Gabarre, va anunciar que la patronal examinarà aviat en comissió, les modificacions de la Llei d’Immigració. I va afegir que «la CEA aplaudeix tot el que beneficia el bon funcionament de les empreses locals, però també el que afavoreixi l’arribada de nous negocis».

 

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
PUBLICITAT
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
PUBLICITAT
Enquesta
PUBLICITAT

PUBLICITAT

PUBLICITAT
PUBLICITAT

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu