Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

La llengua del país recupera forces

Tot i les dades positives, Gelabert assegura que no «ens podem relaxar», perquè també hi ha indicadors «poc esperançadors»

Malgrat que en alguns dels àmbits analitzats en l’estudi Coneixements i usos lingüístics de la població d’Andorra el català no presenta una recuperació massa forta, si es considera el conjunt de les dades, l’idioma oficial del país manté la primera posició com a llengua més utilitzada. 
 
Els ciutadans enquestats asseguren que durant un 47% del seu temps –parlat– estan emprant aquesta llengua. Mentre que el castellà es fa servir en un 37%, el francès en un 5% i el portuguès en un 5,4%. Pel que fa a altres llengües, com l’anglès, els ciutadans parlen aquest idioma en un 2% del seu temps. 
 
Aquestes xifres mostren que –en relació al temps que fan servir una llengua els ciutadans– des del 2004, el català ha anat pujant posicions fins fregar gairebé el 50% . Però la llengua va patir una crisi precisament al 2004, quan el castellà va ser l’idioma que més van utilitzar els enquestats. Així, ara que el català ha recuperat el podi, també se situa com una de les primeres llengües a l’hora d’iniciar una conversa, i és que el 42% dels enquestats confirma que comença a parlar sempre en català. 
 
Tot i aquest positivisme, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert,considera que malgrat els resultats i les conclusions sobre el creixement de l’ús del català al país «no ens podem relaxar», ja que en contextos menys formals «els indicadors són poc esperançadors».
 
En l’estudi també disminueix dos punts (en relació al 2009) el percentatge de persones enquestades que mai no fan servir el català, ja que passa del 15% al 13%. 

Tot queda a casa / L’ús del català com a llengua exclusiva a casa augmenta del 26,2% al 2009 al 33,9% (2014). Mentre que el castellà perd força com a llengua d’ús exclusiu a la llar i passa (pels mateixos períodes) del 28,9% al 26,9%. Paral·lelament, disminueix el bilingüisme català-castellà (cau del 12,9% al 11,7%) i el francès emprat de forma exclusiva s’estableix en un 2%, mentre que al 2009 presentava un 4%. Pel que fa al portugès, ha passat del 9,4% al 12,1%. 
 
Amb els amics, l’ús del català i el castellà està més igualat, ja que per les darreres dades del 2014, el català el fan servir un 27,6% dels enquestats amb les seves amistats i un 24,8% empren el castellà. Tot i això, la llengua oficial del país ha agafar força en aquest àmbit, ja que al 2009, el 30,4% dels ciutadans parlaven en castellà amb els seus cercles més propers, mentre que només un 22,4% parlava en català. 
 
També disminueix el percentatge de població que parla només en francès i portuguès amb els seus amics, ja que segons les darreres dades, els percentatges són d’1,4% i 2,8% per les respectives llengues.  
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu