El segell de qualitat per certificar que l’establiment ofereix amb total garantia àpats sense gluten avança a poc a poc. D’ençà que l’Associació de Celíacs d’Andorra (ACEA) va anunciar la seva voluntat de tornar a impulsar aquesta iniciativa, només tres establiments han mostrat el seu interès pel procés a seguir i els requisits. Es tracta de Naturland, l’Hotel Roc Meler i el Vertical Ordino, segons va explicar la responsable del projecte de restauració de l’entitat, Ingrid Sorell.
«És un procés lent; l’associació interessada s’ha de posar en contacte amb nosaltres i des de l’ACEA se li envia tota la documentació perquè en facin la valoració», va indicar Sorell. En cas que ho vulguin tirar endavant, han de passar tots els requisits d’una empresa de control alimentari i «quan es rep la confirmació que tot el procés és correcte, se li dona el segell». «Si s’acreditéssim entre tres i cinc establiments a l’any, seria fantàstic i ens donaríem per satisfets», va assegurar la responsable del projecte, conscient que és un procés farragós i que requereix un esforç per part dels establiments.
Segons van explicar des de l’entitat, la valoració es fa en tots els àmbits, és a dir, des de la recepció de la mercaderia, a l’emmagatzematge dels productes i la cocció d’aquests. Un control per garantir que el menjar que arriba a la taula no té cap traça de gluten.
De moment, tal com va confirmar Sorell, només hi ha un establiment amb aquest segell que és la cadena de fleca i pastisseria 0% gluten –que se li ha atorgat el segell conjuntament amb l’Associació de Celíacs de Catalunya–. Can Manel també tenia la distinció però actualment està en stand-by, ja que es troba a l’espera de confirmar si el nou propietari segueix amb els protocols i se li manté.
Sorell va voler animar els establiments a interessar-se pel segell i a obtenir-lo, ja que «cada setmana rebem entre quatre i cinc consultes de celíacs de fora del país que pregunten per establiments on menjar amb seguretat al Principat». En aquest sentit, va assenyalar que al web d’Andorra Turisme hi ha molts establiments on s’indiquen que s’ofereixen plats sense gluten, però no hi ha garanties que «no hi hagi traces».
Aquesta serà la segona vegada que l’entitat impulsa el projecte, ja sota la presidència de Montserrat Viles, a inici de la dècada del 2010, es va posar en marxa, però es va haver de parar per manca de gent dins la junta directiva que tingués temps per dedicar-se al tema.
En el seu moment, com en el darrer Dia Mundial de la Celiaquia –16 de maig– amb Beatriz Rueda com a presidenta de l’entitat, es va recalcar la importància de disposar d’aquest segell com un valor afegit per al turisme. «El primer que fa un celíac quan viatja és buscar a on pot menjar i si, per exemple, té dos possibles destins, el celíac tirarà per aquella opció que tingui una major oferta de poder menjar fora que una altra que sigui més restringit», es va recordar des de l’ACEA per emfatitzar en la importància de donar seguretat envers aquest col·lectiu que, cada vegada, és més nombrós.
Una oferta que ha de complimentar la que es troba en els supermercats, i com ja van assegurar des de l’entitat, «està molt bé», en comparació amb els països de l’entorn.
A punt de desaparèixer
Tot i ser una associació consolidada, a vegades les coses es poden torcer fins al punt que hagi estat a punt de desaparèixer. En aquest sentit, segons va explicar Sorell, «l’ACEA es va quedar sense president i vicepresident i el Govern obliga a tenir, com a mínim, una de les dues figures per continuar com a associació».
Per tal de poder resoldre la situació i continuar com a entitat, des de l’ACEA van indicar que Mercè Requena, que ja havia estat presidenta de l’associació amb anterioritat, va assumir la presidència fins a l’assemblea de l’any vinent. En aquest temps portarà la direcció a l’espera que hi hagi alguna persona o equip de persones que s’animi a continuar amb el projecte i es posi al capdavant de l’entitat.