El fum que ha emergit aquesta tarda de la xemeneia de la Capella Sixtina ha estat negre, senyal que el conclave no ha arribat encara a un acord. El món, pendent d’aquest moment decisiu, haurà d’esperar per escoltar l’esperat “Habemus Papam” de la boca del cardenal Dominique Mamberti.
El conclave, que reuneix 133 cardenals electors procedents d’arreu del món, s’ha iniciat oficialment passades les 17.30 hores, amb la proclamació del tradicional “Extra Omnes” – una expressió llatina que significa “tothom fora” – pronunciada pel mestre de cerimònies pontifici, Diego Ravelli. Amb aquestes paraules, s’ha donat pas a l’exclusivitat del procés, on només els cardenals han pogut romandre dins la Capella Sixtina per començar les votacions.
Aquest és un dels conclaves més nombrosos de la història recent, fet que ha comportat una dinàmica més complexa i deliberacions més llargues del previst. La primera fumata, que en teoria havia de produir-se cap a les 19.00 hores, s’ha vist retardada per la intensitat del debat i l’extensió del grup elector, fent que finalment el fum s’observés al voltant de les 21.00 hores. Segons ha informat el Vaticà, prop de 45.000 persones s’han congregat a la plaça de Sant Pere per presenciar l’esperada senyal de fum.
Des de la mort del Papa Francesc, el passat 21 d’abril, coincidint amb el Dilluns de Pasqua, s’ha especulat molt sobre el perfil del nou líder de l’Església Catòlica. Les quinieles s’han dividit clarament entre dues corrents: d’una banda, els reformistes, amb noms com Luis Antonio Tagle, Matteo Zuppi, Pietro Parolin i Pierbattista Pizzaballa. De l’altra, els conservadors, amb figures com Robert Sarah, Raymond Leo Burke, Peter Erdo i Willem Eijk.
L’edat mitjana dels cardenals electors és d’uns 72 anys, un factor que no passa desapercebut en el debat intern. Cada cop més, es busca un perfil que pugui oferir estabilitat però sense liderar l’Església durant dècades, com a resposta a l’experiència dels últims pontificats.
Com és habitual des de l’any 1878, el conclave se celebra a la Capella Sixtina, sota la mirada majestuosa dels frescos de Miquel Àngel. En aquest espai, carregat d’història i espiritualitat, es continua decidint el futur de milions de fidels.
Per ara, la seu romana continua vacant i l’Església universal segueix en espera. El pròxim senyal de fum pot arribar en les pròximes hores o dies. Fins aleshores, tot el planeta restarà pendent del cel de Roma, esperant que la següent fumata sigui blanca.