Search
Close this search box.
Meritxell Prat

La fiscalia investiga el possible frau a la mútua dels funcionaris

El CFPA presenta una denúncia perquè s’aclareixin les irregularitats amb les baixes

Les irregularitats detectades en el cobrament de les baixes mèdiques a través de la mútua dels funcionaris ha acabat, finalment, a la Justícia. Segons van confirmar a EL PERIÒDIC fonts jurídiques, després que es fessin públiques informacions en què es parlava d’un forat de 300.000 euros la Policia va obrir una investigació i la fiscalia també ha decidit actuar d’ofici i obrir diligències. Amb tot, no han transcendit més detalls sobre el punt en què es troba la investigació.

Una actuació que es va conèixer el mateix dia que el Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA) va presentar una denúncia a la Batllia perquè s’investigui, justament, totes aquestes irregularitats. Des del sindicat no es va voler confirmar si tenien coneixement de l’actuació de la fiscalia.

El president del sindicat, Salvador Prieto, va deixar clar que des que el desembre del 2017 van ser coneixedors del possible frau, es van posar en contacte amb la presidenta de la comissió de la mútua, Yolanda Font, perquè fes les comprovacions escaients i, si calia, posar-ho en coneixement de les autoritats judicials. Un any després, però, l’única resposta que havien obtingut era que es faria una anàlisi individualitzada de cada cas perquè es considerava més pràctica sol·licitar el retorn dels diners. Amb tot, des del CFPA es va demanar a la comissió que se’ls fes arribar el nombre total de funcionaris afectats pel sobrecobrament i la incidència d’aquest fet en els comptes de la mútua informació que no se’ls ha volgut entregar per escrit argumentant que és confidencial. En canvi, «per sorpresa», van poder accedir a aquestes dades perquè el SEP i el Sipaag les van fer públiques en un comunicat i a través de les xarxes socials.

Actuació 

«Des del primer moment hem tingut claríssim i estem convençuts que els fets són molt greus», va afirmar Prieto, que fa afegir que de la mateixa manera, es tenia clar que «si s’havien comès delictes, tant per presumpte frau, per funcionaris que n’han tingut coneixement i no han fet absolutament res per denunciar-ho i per aquells que tenien la informació tampoc ho han denunciat», calia posar-ho en coneixement de la justícia. «Esperem que la Batllia pugui obrir diligències  per saber què ha passat, perquè nosaltres no tenim cap dada», va assegurar.

Segons va detallar l’assessor jurídic del CFPA, Josep Anton Silvestre, es podria arribar a donar prevaricació administrativa, malbaratament de cabals públics, omissió del deure de perseguir delictes, a més de la citada revelació de dades. Uns «presumptes» delictes, va deixar clar, que serà el batlle qui haurà de dirimir si s’han comès o no, però que en tot cas el CFPA «no consenteix» que se’ls atribueixin a ells i menys, sent policies.

Sobre les possibles conseqüències en les relacions entre sindicats, Prieto va ser clar: «nosaltres estem en guerra contra els delinqüents, contra aquells que s’hagin pogut aprofitar del sistema, i en guerra contra aquells que hagin pogut facilitar que el delinqüent s’aprofiti del sistema perquè tenint la informació no ho han denunciat».

Gestió de la mútua  

Tant el president del CFPA, com els vocals Lara Vilamala i Llorenç Martí, es van mostrar crítics amb l’actuació d’altres membres de la comissió de la mútua. «Allà es treballa en favor de tots els funcionaris i no només d’un col·lectiu i ells sembla que no tenen massa clar a qui representen», van recriminar, apuntant que «si ha de ser així que es canviï el reglament i que cada sindicat tingui el seu representant».

En aquest sentit van reclamar un canvi de rumb en la comissió: «Si calen dimissions, dimissions. Creiem que cal obrir la finestra, que entri aire pur i donar un cop de timó que hauria de representar dimissions després d’una gestió nefasta», va manifestar Prieto, que va remarcar que «el primer que cal és transparència cap als mutualistes i en segon lloc una gestió com déu mana i evitant aquests problemes». 

En relació als canvis previstos a la nova llei de la Funció Pública, va recordar la importància de mantenir la figura del funcionari que en casos així pot denunciar amb més garanties que altres treballadors. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu