El Comú de Sant Julià de Lòria té entre cella i cella fer la parròquia més sostenible. És per això que durant la quarta jornada de l’Energia i les Ciutats Sostenibles, coorganitzada per Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), la mateixa administració i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), el cònsol lauredià, Cerni Cairat, ha posat en coneixement dues iniciatives que es volen tirar endavant per intentar mitigar el canvi climàtic.
Una d’aquestes és impulsar un projecte de gestió forestal. Així, la llei de medi ambient obliga els comuns a elaborar plans d’ordenació forestal, però Sant Julià fins ara no tenia un pla d’aquest estil, “tot i que som una de les parròquies amb més massa de bosc”, ha remarcat el mandatari. Per aquest motiu, s‘obrirà un concurs per a l’elaboració d’aquest pla, fent saber alhora que la corporació “té la intenció de destinar més recursos en la gestió dels seus boscos“.
Això es farà, comenta, per un “aprofitament de la matèria que traiem dels boscos, per una qüestió d’autoprotecció perquè si no es gestionen i s’abandonen es corre el risc que siguin més susceptibles a fenòmens com incendis“, ha descrit el cònsol. “Si els boscos es gestionen de manera intel·ligent, permeten una millora dels hàbitats de la biodiversitat i permeten també absorbir més carboni de l’atmosfera, reduint la seva petjada”, ha sostret el dirigent de la parròquia. D’aquesta manera, Cairat espera que durant aquest curs ja pugui està elaborat aquest pla, informa l’ANA.
L’altre projecte que té entre mans l’ens comunal és crear un carril de bici segregat que connecti Aixovall fins a la Margineda. Val a dir que fa un parell d’anys hi va haver sobre la taula una proposta per crear precisament un carril bici al costat de la carretera general que transcorria per zones industrials. Una activitat que, segons es va argumentar en el seu moment, feia incompatible la circulació de vehicles pesants amb la mobilitat dels ciclistes,. “Estem treballant amb una proposta de carril bici segregat que passi completament a banda de la carretera actual. D’aquesta manera permetria que el trànsit en bicicleta fos més segur, naturalitzat i més agradable”, ha anunciat sobre el tema el lauredià.
Entrant en detalls, la intenció és que el carril bici es pugui connectar amb la capital en un futur per potenciar la sostenibilitat, concretant que el traçat passaria per zones privades, de manera que “ens cal aquesta concertació publicoprivada per poder dur-lo a terme”, ha estipulat Cairat. Convé informar que la corporació i el Govern han tractat aquesta temàtica i ara “s’està a l’espera” de poder-se reunir amb els particulars per explicar-los el projecte. “Hi ha una afectació sobre el terreny particular, però entenem que també hi pot haver un guany per la millora de la connectivitat sostenible“, ha conclòs el mandatari.