El Periòdic d'Andorra

Innivació artificial per al 53% de la superfície esquiable del país

  • La inversió feta per Grandvalira i Vallnord suma un total de prop de vuit milions d’euros

ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí Rafel, de Vallnord, i Conrad Blanch, de Grandvalira, conversen abans d’iniciar la presentació conjunta de la temporada al CIAM, ahir Foto: TONY LARA

Les estacions d’esquí alpí del país han fet un esforç per ampliar la superfície esquiable coberta per canons de neu. Per aquesta temporada es cobreix el 53% del territori, mentre que la temporada anterior era del 40%. Així ho va destacar ahir el president de Ski Andorra, Ventura Espot. En el cas de Grandvalira, la capacitat d’innivació artificial arriba a cobrir el 60% del domini, el que són 124 quilòmetres de pistes. La inversió total feta per Grandvalira i Vallnord per aquesta temporada d’hivern 2011-2012 suma prop de 8 milions d’euros.

Tant Vallnord com Grandvalira presenten múltiples novetats per separat, però en conjunt destaca l’ampliació de la superfície d’innivació artificial fins al 53%, que garanteix neu a tots els sectors i l’enllaç entre aquests, tal com va assenyalar el director general de Vallnord, Martí Rafel. Això, sumat als esforços realitzats els anys anteriors posen «el Pirineu certament a l’alçada que qualsevol altra destinació», segons el responsable de Vallnord i tal i com demostra el fet que aquesta temporada vingui marcada per les competicions internacionals: la copa del món d’esquí alpí femení i la copa del món de quilòmetre llançat a Grandvalira; i el Dorado i les proves de la copa del món d’esquí de muntanya de Vertical Race i Font Blanca a Vallnord. La directora comercial de Grandvalira, Carolina d’Areny-Plandolit, va assenyalar en aquest sentit que aquest domini figura en la 16a posició del rànquing de les millors estacions del món.

La major part de la inversió per aquesta temporada l’ha feta Grandvalira: 6,8 milions d’euros, un bon pessic dels quals es destinaran a l’organització de la copa del món d’esquí alpí femení. Aquesta prova, és «de tothom», va assenyalar d’Areny-Plandolit, que va demanar la implicació de la societat perquè aquest esdeveniment surti bé. Així, va assenyalar que «el món ens mira i mirarà».

Més enllà de les proves, Grandvalira té com a novetats destacables cinc noves pistes, que allarguen fins a 205 els quilòmetres esquiables de l’estació, 12 més que la temporada anterior. Són una vermella i quatre blaves als Cortals, al sector d’Encamp. El domini també ha instal·lat un nou teleesquí a la zona d’Encampadana i s’ha renovat el de Montmalús, que ara tindrà capacitat per a transportar unes 800 persones l’hora. Així mateix, també val a destacar la nova escola a la zona de Peretol i un nou espai de freestyle a Encamp.

Pel cantó de Vallnord la inversió és menor, al voltant d’un milió d’euros, però les novetats són igualment destacables: s’ha allargat la pista megaverda d’Arcalís, que amb els seus 8 quilòmetres és «la més llarga del Pirineu», va assenyalar Rafel; s’ha creat un parc on fer pràctiques de rescat de víctimes d’allau; també un Pi Parc al bosc de l’Hortell amb mòduls, únic al Pirineu.

LA PREGUNTA D’OR / El més gran dels interrogants queda per respondre. ¿Com serà la temporada? El director de Vallnord va apuntar que es «el calendari és millor» que no pas el de la temporada anterior, ja que Setmana Santa cau més aviat i el pont de la Puríssima s’allarga tota una setmana. Però serà en funció de la neu, de si arriba aviat o no, que poden haver-hi «dues pel·lícules diferents». Andorra és molt depenent dels mercats espanyol i francès, que és el que es decideix a última hora per venir a Andorra. Per això Rafel creu que si es pot enviar el missatge que hi ha bona neu aviat la pel·lícula pot ser una, i si no es pot fer arribar aquest missatge, el film serà un altre.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu