Agències
Medi ambient

Incidir en els petits gestos per lluitar contra el malbaratament: un terç dels aliments no arriben a ser consumits

Al país es tira a la brossa anualment uns 18 quilograms d'aliments i l'objectiu és que aquest balafiament es redueixi en un 50% el 2030

Aquest dilluns es commemora el Dia internacional de la conscienciació de la pèrdua i el malbaratament d’aliments, una jornada que el Centre Andorra Sostenible vol centrar a divulgar i conscienciar sobre “aquest tema tan important”. La raó és que el coordinador del centre, Àlex Rodríguez, reivindica que cal ser conscient que aquesta és “una de les problemàtiques” més importants a escala mundial i que sovint no hi pensem per altres problemes. Només una dada per exemplificar la magnitud: un terç dels aliments produïts no arriben a ser consumits. I això ha de fer reflexionar no només perquè hi ha moltes persones que passen fam al món, sinó per la problemàtica mediambiental relacionada amb aquest malbaratament, si es tenen en comptes les emissions de CO2 o l’aigua necessària per produir tots aquests aliments que al final no s’acaben consumint.

Per tant, per continuar incidint en el fet que tots podem fer gestos que ajudin a reduir aquest malbaratament, des d’Andorra Sostenible centraran la jornada a difondre missatges que donin a conèixer el problema i que també aportin eines que tots podem emprendre per “fer front al problema”, amb gestos tan senzills com planificar la compra o reutilitzar per preparar altres àpats amb menjar que sobri. En aquesta acció divulgativa també es vol arribar als grans productors, és a dir, empreses o comerços que venen aliments que sovint acaben a les escombraries.

En la línia del que marca la llei d’economia circular i el concepte de la reutilització, el que es busca és “reforçar dinàmiques”, segons Rodríguez, ja que “si tothom aplica” petits gestos “en el seu dia a dia” es pot aconseguir reduir el malbaratament alimentari. Així, per exemple, demanar d’endur-se els aliments que sobren si es va a un restaurant. I quant als grans productors, fer incidència en el fet que es revisin certes pràctiques per trobar “la millor opció” per evitar que els aliments acabin a la brossa. En aquest sentit, el coordinador del centre fa incidència en el fet que posar aquests aliments a punt de caducar a l’abast dels consumidors és “una oportunitat” perquè els dona la possibilitat d’estalviar i al mateix temps s’incideix en la sostenibilitat ambiental.

Cal recordar que, segons les darreres dades disponibles a Andorra, es tira a la brossa anualment uns 18 quilograms d’aliments i que l’objectiu és que aquest malbaratament alimentari es redueixi en un 50% el 2030, informa l’ANA.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu