Fa dies que la problemàtica de l’habitatge s’ha convertit en un maldecap per a molts ciutadans. En aquest marc el Govern ha engegat diverses mesures per mirar de pal·liar la situació i fins i tot, en la darrera sessió de Consell General, Jordi Cinca explicava que s’intenta negociar amb l’OCDE per deixar fora de l’intercanvi automàtic els comptes bancaris per cobrar el lloguer d’habitatges propietat de persones no residents al Principat. Una proposta que des de l’AGIA també es veu amb bons ulls, ja que al país hi ha una gran quantitat de pisos de no residents que no s’han arribat a regularitzar i amb els quals no es genera activitat, justament, tement els efectes de l’intercanvi automàtic. Des d’Espanya se’ls castigaria amb la imposició de l’anomenat model 720 que preveu sancions més abundants que l’import dels diners ingressats.
Una normativa que el febrer del 2017 la Comissió Europea va dictaminar que era il·legal perquè les multes són «desproporcionades», «discriminatòries» i «entre en conflicte amb les llibertats fonamentals de la UE». Espanya tenia dos mesos per canviar-la, però gairebé dos anys després no n’ha tocat ni una coma.
La notícia no és nova, però ahir la va tornar a publicar un mitjà espanyol i la situació va encendre les xarxes, especialment entre immobiliaris i assessors jurídics i fiscals del país que serien els primers interessats en què el model 720 passés a la història. Si deixa de ser necessari declarar els béns a l’estranger, o com a mínim, les sancions deixen de ser tan fora de lloc, tot plegat podria contribuir a tornar a posar al mercat tots aquests pisos que a dia d’avui estan buits i sense activitat.
Ara bé, segons les informacions publicades a Espanya, sembla que el país veí del sud no té intenció de rendir-se. De fet, a l’octubre es va fer públic un avantprojecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau que es referma en les sancions del model 720. El Principat, doncs, haurà d’esperar per saber si Europa s’imposa o Espanya guanya la partida.