En català i agraint una invitació que formalment el Govern va fer a la Casa Reial l’any 2016. D’aquesta manera, el rei d’Espanya, Felip VI, es va dirigir ahir a les autoritats espanyoles i andorranes durant el sopar oficial ofert pels coprínceps d’Andorra. En el seu discurs, el monarca va manifestar «la nostra alegria per ser en aquest Estat veí i germà» gràcies a un viatge que, «en certa manera, suposa la culminació d’un intens procés previ» que «ha construït una important relació bilateral en tots els àmbits». Així, va recordar episodis on el Principat va ser «terra d’acollida» per a molts espanyols, i és per això que va voler «expressar la més sincera gratitud al poble andorrà». Felip VI va remarcar el paper d’Andorra «en els àmbits europeus i iberoamericans», fent èmfasi en «la integració del vostre país en les estructures internacionals», que «segueixen el camí europeu», una via en la qual Espanya dona suport. El rei també va reconèixer la feina feta al davant de la Secretaria Pro Tempore i en l’organització de la Cimera Iberoamericana, per la qual cosa «és de justícia posar en relleu el vostre ferm compromís amb la nació iberoamericana».
Respecte als moments de pandèmia actuals, el rei va comparar ambdós països pel que fa a la importància del turisme en l’economia, que depenen essencialment de les relacions humanes i la mobilitat. «Coneixem bé la dificultat de viure una temporada d’hivern sense esquí ni activitats de muntanya», va afegir. També va tenir paraules per totes aquelles famílies andorranes que han perdut algun ésser estimat durant el darrer any i per als que han patit les conseqüències del coronavirus. És per això que va reforçar «la voluntat de col·laboració», tal com succeeix amb l’atenció sanitària. En un discurs plagat de tradició, cultura i història andorrana, a més de passatges de reconeguts autors andorrans, el monarca va encoratjar el país a assolir la desitjada diversificació econòmica, que arribarà gràcies a «l’esperit dels emprenedors».
Al seu torn, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i en representació del copríncep francès, Emmanuel Macron, va assegurar que Andorra és un país «modern» i «amb una clara voluntat de projectar-se vers el futur» mitjançant les «noves generacions». També va destacar la figura dels coprínceps, que «són símbol de garantia de la permanència i continuïtat d’Andorra», a més de defensors «de la seva independència i manteniment de l’esperit paritari en les tradicionals relacions d’equilibri amb els Estats veïns».
Un bon moment
Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va considerar que aquesta trobada «arriba en un bon moment», ja que «Andorra ha fet els deures» des del punt de vista dels compromisos internacionals i l’arribada dels monarques ho ratifica. «Els caps d’Estat venen a confirmar que la feina està feta i que amb Espanya tenim plena col·laboració en molts àmbits», va declarar.
Hores més tard, després de la signatura del rei al llibre d’honor al despatx del cap de Govern, es va mantenir una reunió institucional entre la delegació andorrana i l’espanyola a la Sala del Consell de Ministres, ubicada a l’ edifici administratiu. La trobada, segons va apuntar l’Executiu en un comunicat, va permetre tractar diversos aspectes de les relacions bilaterals que involucren ambdós països, així com també apropar la realitat del país al monarca espanyol. Entre els temes abordats, Espot va explicar que el procés que està fent Andorra per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea és la culminació de l’obertura econòmica, l’homologació fiscal i la lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de capital que ha dut a terme el país en els darrers 10 anys. El cap de Govern també va explicar al monarca el compromís ferm de l’Executiu amb l’Acord de París per continuar fent passos decidits per frenar el canvi climàtic i en favor de la transició energètica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).